Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

foscamfi8904w

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen.

De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligingsonderzoeker Brian Krebs beschrijft het lek in een blogpost. Zodra een gebruiker videobeelden van een webcam, IP-camera of babymonitor van Foscam wil bekijken moet een gebruikersnaam en wachtwoord in worden gevoerd. Daadwerkelijk iets invullen blijkt echter helemaal niet noodzakelijk. In de meeste gevallen kan de gebruiker zonder iets in te vullen op 'ok' klikken, waarna de videobeelden worden geladen.

De supportafdeling van Foscam bevestigt tegenover Krebs het bestaan van de bug. Het lek zou aanwezig zijn in MJPEG camera's die gebruik maken van firmwareversie .54. Het zou gaan om de modellen FI8904W, FI8905E, FI8905W, FI8906W, FI8907W, FI8909W, FI8910E, FI8910W, FI8916W, FI8918W en FI8919W. Het bedrijf werkt aan een nieuwe firmware die het probleem moet oplossen. Versie .55 van de firmware is naar verwachting deze maand nog beschikbaar.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.