Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

foscamfi8904w

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen.

De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligingsonderzoeker Brian Krebs beschrijft het lek in een blogpost. Zodra een gebruiker videobeelden van een webcam, IP-camera of babymonitor van Foscam wil bekijken moet een gebruikersnaam en wachtwoord in worden gevoerd. Daadwerkelijk iets invullen blijkt echter helemaal niet noodzakelijk. In de meeste gevallen kan de gebruiker zonder iets in te vullen op 'ok' klikken, waarna de videobeelden worden geladen.

De supportafdeling van Foscam bevestigt tegenover Krebs het bestaan van de bug. Het lek zou aanwezig zijn in MJPEG camera's die gebruik maken van firmwareversie .54. Het zou gaan om de modellen FI8904W, FI8905E, FI8905W, FI8906W, FI8907W, FI8909W, FI8910E, FI8910W, FI8916W, FI8918W en FI8919W. Het bedrijf werkt aan een nieuwe firmware die het probleem moet oplossen. Versie .55 van de firmware is naar verwachting deze maand nog beschikbaar.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1