Hackers vertellen over motieven in documentaire (video)

hacker

De daders van cyberaanvallen blijven doorgaans naam- en gezichtloos. Om cybercriminelen een gezicht te geven laat Norton daarom in een documentaire vier hackers aan het woord. De documentaire ‘In Search of the Most Dangerous Town on the Internet’ geeft een uitgebreide kijk op de hackerscultuur en –ethos, en gaat in op de socio-economische factoren die de ondergrondse informatie-economie in Roemenië aanwakkeren.

“Cybercrime is een lucratieve business die elk jaar helaas miljoenen mensen over de hele wereld treft”, zegt Derek O’Carrol, Senior Vice President van de Norton Business Unit bij Symantec. “We zien dat cybercriminelen steeds vaker agressieve aanvalsmethoden gebruiken zoals ransomware, waarbij we het afgelopen jaar een toename hebben gezien van 113 procent¹. Ons doel is om de discussie over cybercrime aan te wakkeren en het belang van het beschermen van iemand zijn identiteit en persoonlijke informatie te onderstrepen in de verbonden wereld van vandaag.”

Cybercrime een gezicht geven

Norton wil met de Most Dangerous Town documentaire het probleem van cybercrime een gezicht geven en de realiteit van het menselijke element achter het landschap van cyberdreigingen aan het licht brengen. De documentaire is gefilmd in Râmnicu Vâlcea in Roemenië, ook wel bekend als “Hackersville” en volgens Norton één van de grootste hackersgemeenschappen ter wereld. In de stad zijn veel geavanceerde hackers te vinden die zich bezig houden met allerlei vormen van cybercrime, variërend van scamming tot phishing en zeer complexe hacks. De film crew is naar Roemenië afgereisd om de factoren te onderzoeken die cybercrime laten manifesteren.

In de documentaire komen hackers en scammers aan het woord die persoonlijke- en overheidsaccounts in gevaar hebben gebracht. De hackers zijn onder andere bekend van cyberincidenten rond NASA, European Space Agency, George Bush, Hillary Clinton en de Engelse Koninklijke Marine. In een reeks interviews onthullen de hackers hun methodes, motivaties en verrassende redenen waarom zij ervoor kozen om betrokken te raken in een leven van cybercrime.

Hackers

De volgende hackers komen in de documentaire aan het woord:

‘Iceman’

Iceman, ook bekend als Robert Butyka, is een Roemeense hacker die bekend staat om de infiltratie in 25 computers bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, in december 2010. De computers waren onderdeel van het Atmosphereic Infrared Sounder Program, welke wordt gebruikt om klimaatonderzoek te ondersteunen en weersvoorspellingen te verbeteren. Deze aanval eindigde in computers die meer dan twee maanden onbruikbaar waren en resulteerde in meer dan 500.000 dollar aan schade.

‘Tinkode’

Tinkode is een Roemeense hacker, zijn naam is Manole Razvan Cernaianu. Tinkode is bekend van het hacken van belangrijke websites zoals die van het Amerikaanse leger, de Engelse Koninklijke Marine, European Space Agency, MySQL en Google.

‘Madalin’

Madalin Dumitru is de zakenpartner van Tinkode en de oprichter en CEO van Cyber Smart Defence. Hij heeft 12 jaar ervaring met IT-bedrijven waaronder internetmarketing bedrijven. Dumitru heeft een achtergrond in management, sales en marketing.

‘Guccifer’

Guccifer is de Roemeense hacker Marcel Lazar, die bekendheid kreeg nadat hij toegang wist te verkrijgen tot persoonlijke e-mailaccounts van publieke figuren zoals Hillary Clinton en Colin Powell. Lazar heeft zijn identiteit meerdere jaren geheim kunnen houden voor de FBI en geheime dienst.

Meer informatie over de documentaire is hier te vinden.

Lees ook
Hackers proberen 60.000 euro te stelen door accountant van bedrijf te hacken

Hackers proberen 60.000 euro te stelen door accountant van bedrijf te hacken

Hackers hebben geprobeerd 60.000 euro te stelen bij een Russisch bedrijf door de machine van accountant te hacken. Op deze machine installeerden de aanvallers malware, die hen in staat stelde malafide transacties op te zetten. Een telefoontje van de bank heeft voorkomen dat de aanvallers het geld daadwerkelijk in handen kregen. De cyberaanval is a1

Hackers kraken servers van Belgische luchthaven

Hackers kraken servers van Belgische luchthaven

Hackers zijn erin geslaagd de computersystemen van de Belgische luchthaven in Charleroi binnen te dringen. De cyberaanval kwam in mei en juni aan het licht. Dit meldt De Standaard op basis van meerdere anonieme bronnen. De hackers hebben malware weten aan te brengen op verschillende servers van de luchthaven. Deze servers zijn vervolgens voor vers1

Ziggo test veiligheid van WiFi-hotspots tijdens hackathon

Ziggo test veiligheid van WiFi-hotspots tijdens hackathon

Ziggo onderwerpt het WiFi-netwerk dat klanten met hun thuismodem kunnen opzetten aan een uitgebreide test. Hackers nemen de WiFi-hotspots van Ziggo tijdens een hackathon onder vuur en proberen gaten te ontdekken in de beveiliging. De hackathon stelt Ziggo in staat de beveiliging van zijn WiFi-hotspots in de praktijk te testen. De hotspots zijn tot1