Tag Archives: privacy

Security (bron: Pixabay / pixelcreatures)

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van slimme kerstcadeaus?

Steeds meer mensen leggen een gadget of slim speelgoed onder de kerstboom. Sommige producten brengen echter serieuze privacy- en securityrisico’s met zich mee. Waar moet je op letten als je zo’n cadeau uitzoekt? EZVIZ, een dochterbedrijf van Hikvision, zet de belangrijkste tips op een rij.

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

ACM mag privégegevens op zakelijke mobiele telefoon kopiëren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag data uit mobiele telefoons die bij een bedrijfsbezoek zijn verkregen onderzoeken, ook als hier privégegevens van medewerkers tussen zitten. Dit oordeelt de kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag.

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

Hoge Raad: ‘Uitwisselen patiëntgegevens via Landelijk Schakelpunt is aanvaardbaar’

Het uitwisselen van patiëntengegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is aanvaardbaar. Dit oordeelt de Hoge Raad in een rechtszaak aangespannen voor de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH).

Lisette Sens, European Partner Director van Mimecast (bron: Mimecast)

E-mail is vergeten aspect bij AVG

De aankomende Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is voor veel organisaties een heet hangijzer. Maar in die race tegen de klok van compliance zien ze vaak e-mail over het hoofd.

Bedrijven hoeven verwerking van persoonsgegevens niet meer te melden

Organisaties hoeven sinds 6 november 2017 verwerkingen van persoonsgegevens niet langer te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De handhaving van deze meldplicht wordt opgeschort.

Cloud computing (bron: FreeImages.com/Cheryl Empey)

93% van de bedrijven is bezorgd over impact AVG op cloud-opslag

93% van de bedrijven maakt zich met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgen over dataopslag in de cloud. 91% is bezorgd over de impact van de AVG op cloud services.

Big Brother Awards

Nominaties voor Big Brother Awards zijn geopend

De nominaties voor de Big Brother Awards zijn geopend. Deze awards worden jaarlijks uitgereikt aan de ergste privacyschenders van het jaar.

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

ePrivacy Verordening goedgekeurd door LIBE-commissie van Europees Parlement

De LIBE-Commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de ePrivacy Verordening. Deze nieuwe Europese wet breidt de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie uit naar onder meer diensten als WhatsApp. De Raad van Europa en het Europees Parlement moeten overigens nog instemmen met de wet.

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

Europese Commissie: ‘Uitvoering van EU-US Privacy Shield kan beter’

Het EU-US Privacy Shield functioneert goed. Wel is er ruimte voor verbetering van de uitvoering van deze overeenkomst.

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Gegevens van 17,5 miljoen gebruikers Disqus gestolen

Gegevens gebruikers van het reactieplatform Disqus zijn gestolen bij een cyberinbraak. In totaal zijn van 17,5 miljoen door het datalek getroffen.

Laptop (bron: Pixabay / blickpixel)

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Twee laptops met persoonsgegevens van Waterschap Aa en Maas zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden op het hoofdkantoor in Den Bosch gestolen. De laptops bevatten persoonsgegevens van leden van het algemeen bestuur.

Aftappen (bron foto: Pixabay / Macedo Media)

Eventueel referendum over aftapwet wordt op 21 maart 2018 gehouden

Een eventueel referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd, zal op 21 maart 2018 plaatsvinden. Het referendum wordt in dit geval gelijktijdig georganiseerd met de gemeenteraadsverkiezingen.