Tag Archives: privacy

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

ePrivacy Verordening goedgekeurd door LIBE-commissie van Europees Parlement

De LIBE-Commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met de ePrivacy Verordening. Deze nieuwe Europese wet breidt de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie uit naar onder meer diensten als WhatsApp. De Raad van Europa en het Europees Parlement moeten overigens nog instemmen met de wet.

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

Europese Commissie: ‘Uitvoering van EU-US Privacy Shield kan beter’

Het EU-US Privacy Shield functioneert goed. Wel is er ruimte voor verbetering van de uitvoering van deze overeenkomst.

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Gegevens van 17,5 miljoen gebruikers Disqus gestolen

Gegevens gebruikers van het reactieplatform Disqus zijn gestolen bij een cyberinbraak. In totaal zijn van 17,5 miljoen door het datalek getroffen.

Laptop (bron: Pixabay / blickpixel)

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Twee laptops met persoonsgegevens van Waterschap Aa en Maas zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden op het hoofdkantoor in Den Bosch gestolen. De laptops bevatten persoonsgegevens van leden van het algemeen bestuur.

Aftappen (bron foto: Pixabay / Macedo Media)

Eventueel referendum over aftapwet wordt op 21 maart 2018 gehouden

Een eventueel referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ’aftapwet’ genoemd, zal op 21 maart 2018 plaatsvinden. Het referendum wordt in dit geval gelijktijdig georganiseerd met de gemeenteraadsverkiezingen.

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

Eerste review van EU-US Privacy Shield van start

De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) voeren hun eerste gezamenlijke review uit van het EU-US Privacy Shield. Dit verdrag is sinds juli 2016 van kracht en vervangt het Safe Harbour-verdrag.

Privacy (bron: Pixabay)

Ruim één op de drie organisaties weet niet of zij aan AVG moeten voldoen

Een ruime meerderheid van de organisaties wereldwijd is nog niet goed voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo weet 37% van de organisaties niet of zij aan de AVG moeten voldoen en geeft slechts 10% aan volledig voorbereid te zijn op de AVG.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash.

IT-beveiliging (bron: Pixabay)

Gegevens van miljoenen klanten Dow Jones & Co uitgelekt door AWS-configuratiefout

Persoonlijke informatie van miljoenen klanten van Dow Jones & Co, een Amerikaanse uitgeverij- en financiële informatieconcern, zijn uitgelekt. De data stond opgeslagen in een Amazon Web Service S3 bucket, die door een configuratiefout toegankelijk was voor miljoenen AWS-gebruikers.

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

Organisaties willen aftapwet via rechter blokkeren

Een twaalftal Nederlandse organisaties wil naar de rechter stappen om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te blokkeren. Deze wet werd dinsdag 11 juli goedgekeurd door de Eerste Kamer en breidt de bevoegdheden van inlichtingendiensten uit.

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

Aftapwet goedgekeurd door Eerste Kamer

Nederlandse inlichtingendiensten krijgen definitief ruimere bevoegdheden. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is goedgekeurd door de Eerste Kamer.

AP: ‘Bedrijven mogen onder AVG gegevens van kinderen blijven verwerken‘

Bedrijven mogen onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gegevens van kinderen blijven werken. In sommige gevallen is hier echter wel toestemming van de ouders voor nodig.

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

’60% van de mkb’ers is slecht voorgelicht over de AVG’

Zes op de tien mkb’ers is zich niet bewust dat zij over elf maanden moeten voldoen aan nieuwe Europese privacywetgeving, terwijl overtreding van deze wet tot hoge boetes kan leiden. Mkb’ers noemen de voorlichting over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de overheid slecht tot heel slecht.

Wanneer is sprake van een grootschalige verwerking van persoonsgegevens?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FD) aan te stellen en een privacy impact assessment (PIA) uit te voeren. Dit is onder meer verplicht indien sprake is van een grootschalige verwerking van persoonsgegevens die een kernactiviteit van de organisatie is. De AVG definieert echter niet wat een grootschalige verwerking van persoonsgegevens precies inhoudt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft daarom enkele voorbeelden.

Data (bron: FreeImages.com/Malkowitch)

Justitie VS verzoekt Hooggerechtshof zaak rond Ierse e-maildata Microsoft te behandelen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vraagt het Amerikaans Hooggerechtshof zich te buigen over een rechtszaak rond e-maildata van Microsoft. Het gaat om data van een gebruiker die staat opgeslagen in Ierland.