Zwakke beveiliging Ashley Madison maakte grootschalige datadiefstal mogelijk

Ashley Madison, de website die vreemdgangers met elkaar in contact bracht en in juli gehackt werd, is zeer slordig omgesprongen met beveiliging. De website blijkt inloggegevens, tokens en andere inloggegevens hardcoded in zijn broncode te hebben verwerkt. Eenmaal binnen was het voor de aanvallers dan ook een koud kunstje om toegang te krijgen tot alle systemen en servers van het bedrijf.

Dit stelt de beveiligingsonderzoeker Gabor Szathmari, die de broncode van de website heeft onderzocht. In een blogpost beschrijft de onderzoeker zijn bevindingen. In slechts tien minuten wist de onderzoekers AWS tokens, private sleutels van SSL-certificaten en API-tokens boven water te krijgen. Daarnaast trof Szathmari database wachtwoorden aan in de broncode, die ook nog eens zeer zwak waren. Alle wachtwoorden bestonden uit slechts 5 tot 8 karakters.

Kwetsbare infrastructuur

“Gevoelige data opslaan in de broncode zorgt voor een veel kwetsbaardere infrastructuur. Inloggegevens voor databases en AWS tokens hebben het verder binnendringen van de systemen eenvoudiger gemaakt voor het Impact Team, wat uiteindelijk heeft geleid tot de grootschalige inbraak bij Ashley”, schrijft de onderzoeker.

De onderzoekers stelt dat twee belangrijke lessen kunnen worden getrokken uit de werkwijze van Ashley Madison:

  • Sla nooit gevoelige data op in de broncode
  • Gebruik nooit zwakke inloggegevens voor databases
Lees ook
WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard Technologies lanceert vandaag AuthPoint Total Identity Security. Een uitgebreide bundel die de bekroonde AuthPoint multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing combineert met zakelijk wachtwoordbeheer en mogelijkheden om darkwebcredentials te monitoren.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1