Zwaardere straffen voor cybercrime

hacker

Cybercriminaliteit wordt sinds 1 juni 2015 zwaarder bestraft. De hogere straffen zijn ingevoerd naar aanleiding van een Europese richtlijn voor aanvallen op informatiesystemen.

Wie een computersysteem ontoegankelijk maakt of hier data vernietigd kan voortaan twee jaar celstraf opgelegd krijgen. Zet een aanvaller een botnet in? Dan kan maximaal drie jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Wie via cybercrime ernstige schade toebrengt aan of zich richt op vitale infrastructuur kan zelfs vijf jaar celstraf opgelegd krijgen. Denk hierbij aan energiecentrales.

Organisaties die vitale infrastructuur leveren worden voortaan verplicht melding te maken van digitale veiligheidsincidenten, waaronder cyberinbraken. Uiteindelijk moet dit leiden tot een beter beeld van de digitale veiligheid in deze sector.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.