Zorgen voor cybercrime onder bankiers fors gestegen

internetbankieren

Bankiers maken zich fors meer zorgen over cybercriminaliteit. Vooral de kwaliteit van technologie en hun risicomanagementsysteem baart bankiers zorgen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Banking Banana Skins'-onderzoek van PwC en financieel innovatiecentrum CSFI. Cybercriminaliteit stond in 2012 nog op de 18de plaats, wat vorig jaar al was gestegen naar plaats 9. Dit jaar is de zorgen van bankiers over cybercrime fors gestegen, waardoor cybercriminaliteit stijgt naar positie 2.

Mondiaal probleem

“Het is een mondiaal probleem, omdat cybercriminelen zich op de zwakke schakels in een nauw met elkaar verweven wereldwijde banksysteem richten”, zegt Erik van der Zee, partner bij PwC en specialist in de financiële sector. De twijfel bij bankiers over hoe de groeiende misdaad het hoofd te bieden, blijkt ook uit hun bezorgdheid over de kwaliteit van hun technologie (plaats 4) en hun risicomanagementsysteem (plaats 6). Dit toont volgens PwC de kwetsbaarheid aan van banken rondom de aanpak van toenemende criminaliteit.

De top vijf met grootste zorgen voor bankiers ziet er als volgt uit:

  1. Macro-economische omstandigheden (#3 in 2014)
  2. Cybercrime (#9 in 2014)
  3. Regulering (#1 in 2014)
  4. Technologische risico's (#4 in 2014)
  5. Politieke bemoeienis (#2 in 2014)
Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1