Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

malware

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten.

Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority tegenover CSO Online. De leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen onderzocht ruim 3 miljoen mobiele apps op smartphones van werknemers. 5,2% van de onderzochte iOS-apps en 3,9% van de onderzochte Android-apps bleken zombie apps te zijn.

Geen beveiligingsupdates

Appthority waarschuwt voor de risico’s die dit met zich meebrengt. Zo worden de apps niet langer door ontwikkelaars geüpdatet en worden beveiligingsgaten dus niet langer gedicht. Cybercriminelen kunnen deze gaten misbruiken om mobiele apparaten binnen te dringen. Daarnaast zouden cybercriminelen het update mechanisme van apps die niet meer worden geüpdatet kunnen kapen. Dit stelt hen in staat malafide updates te verspreiden naar gebruikers.

De aanwezigheid van zombie apps is niet verrassend. Gebruikers installeren apps op hun smartphone en zien hierna niet meer of de app nog steeds verkrijgbaar is in de appwinkel op het mobiele platform dat zij gebruiken. Hierdoor hebben zij ook geen idee of de app nog steeds wordt ondersteund door de ontwikkelaar.

'Waarschuw gebruikers'

Appthority benadrukt dat appwinkels op dit moment niet automatisch apps van smartphones verwijderen zodra deze niet meer ondersteund worden. Het bedrijf zou willen zien dat appwinkels gebruikers automatisch op de hoogte stellen zodra een app die zij gebruiken op een appwinkel wordt verwijderd. Dit stelt gebruikers in staat zelf passende maatregelen te nemen.

Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1