Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

malware

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten.

Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority tegenover CSO Online. De leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen onderzocht ruim 3 miljoen mobiele apps op smartphones van werknemers. 5,2% van de onderzochte iOS-apps en 3,9% van de onderzochte Android-apps bleken zombie apps te zijn.

Geen beveiligingsupdates

Appthority waarschuwt voor de risico’s die dit met zich meebrengt. Zo worden de apps niet langer door ontwikkelaars geüpdatet en worden beveiligingsgaten dus niet langer gedicht. Cybercriminelen kunnen deze gaten misbruiken om mobiele apparaten binnen te dringen. Daarnaast zouden cybercriminelen het update mechanisme van apps die niet meer worden geüpdatet kunnen kapen. Dit stelt hen in staat malafide updates te verspreiden naar gebruikers.

De aanwezigheid van zombie apps is niet verrassend. Gebruikers installeren apps op hun smartphone en zien hierna niet meer of de app nog steeds verkrijgbaar is in de appwinkel op het mobiele platform dat zij gebruiken. Hierdoor hebben zij ook geen idee of de app nog steeds wordt ondersteund door de ontwikkelaar.

'Waarschuw gebruikers'

Appthority benadrukt dat appwinkels op dit moment niet automatisch apps van smartphones verwijderen zodra deze niet meer ondersteund worden. Het bedrijf zou willen zien dat appwinkels gebruikers automatisch op de hoogte stellen zodra een app die zij gebruiken op een appwinkel wordt verwijderd. Dit stelt gebruikers in staat zelf passende maatregelen te nemen.

Lees ook
Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotet, een botnet en volgens Europol "de gevaarlijkste malware ter wereld", vertoonde in maart 2022 een wereldwijde groei van meer dan 200%, zo blijkt uit telemetrie van Kaspersky. Deze groei wijst erop dat de dreigingsactoren achter het botnet stappen hebben ondernomen om hun kwaadaardige activiteiten voor het eerst sinds de comeback in november1

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1