Zes arrestaties bij internationale actie tegen malwaretools

europol-persfoto

Zes personen zijn gearresteerd en 36 personen zijn geïnterviewd in een internationale actie gericht op kopers van een platform dat anti-virussoftware helpt te omzeilen en een crypter dienst. Deze tools worden door cybercriminelen gebruikt om malware te testen en te verbergen om te voorkomen dat de kwaadaardige software door beveiligingsoplossingen als malafide wordt aangemerkt. Ook in Nederland zijn verdachten gearresteerd.

De actie - die de naam ‘Neuland’ heeft gekregen - stond onder leiding van de Duitse Kriminalinspektion Mayen in samenwerking met Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) en de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), een gespecialiseerde groep cyberonderzoekers van het EC3. De actie vond plaats in zes Europese landen.

Twee fases

De eerste fase van de operatie - die op 5 april 2016 plaatsvond - was gericht op personen die verdacht worden van het aanbieden van de twee diensten en een groep Duitse klanten die deze tools hebben aangeschaft. De tweede fase van de operatie - die van 5 tot 9 juni plaatsvond - was gericht op internationale klanten die deze diensten hebben aangeschaft. Bij deze tweede fase zijn onder andere Cyprus, Italië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland betrokken geweest.

In totaal zijn twintig woningen doorzocht en zes verdachten gearresteerd. 36 andere verdachten zijn ondervraagd door de politie. Een groot aantal apparaten is tijdens de actie in beslag genomen.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1