Zeer ernstige kwetsbaarheid ontdekt in Intel-processoren

pixabay-hacker-1944688_960_720

Intel processoren bevatten een zeer ernstige kwetsbaarheid waarmee aanvallers op afstand systemen kunnen aanvallen. Het gaat om alle Intel processoren vanaf Nehalem uit 2008 tot en met Kaby Lake uit 2017.

Dit meldt Charlie Demarjian van de technieuwswebsite SemiAccurate.com. De kwetsbaarheid zit in de Management Engine (ME), dat aanwezig is in elke Intel-processor sinds Nehalem. Systemen waarop AMT, ISM of SBT staat ingeschakeld kunnen op afstand worden aangevallen. Intel meldt dat alleen zakelijke processoren zijn getroffen door het probleem, aangezien de kwetsbare beheerfuncties onderdeel uitmaken van het vPro-platform van het bedrijf. Processoren voor de consumentenmarkt zouden niet zijn getroffen.

ME-firmware 6.0 tot en met 11.6

Het lek zit in ME-firmware versie 6.0 tot en met 11.6. SemiAccurate meldt dat hiermee iedere Intel-machine die in pakweg de afgelopen negen jaar is geproduceerd door het beveiligingslek wordt getroffen.

SemiAccurate zegt al jaren op de hoogte te zijn van de kwetsbaarheid en deze ruim vijf jaar geleden te hebben aangetroffen tijdens onderzoek naar hardware backdoors. De website geeft aan al jaren Intel te proberen te overtuigen het beveiligingsprobleem serieus te nemen. Intel heeft het lek nu in een firmware-update die op 25 april is vrijgegeven verholpen. Wel moet deze update nog door fabrikanten worden uitgerold voor hun systemen en moederborden.

Felle kritiek op Intel

SemiAccurate uit felle kritiek op Intel. Zo zet de website vraagtekens bij de motivatie van het bedrijf om het beveiligingsprobleem nu te verhelpen. SemiAccurate stelt dat indien een bedrijf jarenlang weet over een beveiligingslek en deze niet dicht, er doorgaans een reden is voor dit besluit. Indien een kwetsbaarheid die al bijna een decennia aanwezig is in software plotseling toch wordt gedicht, betekent dit volgens SemiAccurate dat een getroffen partij met voldoende invloed Intel heeft overtuigd het probleem te verhelpen.

Ook waarschuwt SemiAccurate dat waarschijnlijk niet voor alle getroffen systemen een patch zal verschijnen. Veel fabrikanten geven na enkel jaren geen patches meer uit voor verouderde systemen. Deze systemen zijn vaak echter nog wel in gebruik bij bedrijven. SemiAccurate verwacht dan ook dat nog niet de helft van alle getroffen apparaten een update zal krijgen. Daarnaast wijst SemiAccurate op het grote aantal embedded apparaten dat gebruik maakt van Intel-processoren, zoals industriële beheersystemen, airconditioning, beveiligingssystemen en medische apparaten.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.