Z-CERT selecteert Orange Cyberdefense voor cybersecurity in de zorg

Orange 400300 2023

Z-CERT, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorgsector, heeft na een zorgvuldige selectieprocedure gekozen voor Orange Cyberdefense als partner voor Managed Detection & Response (MDR)-diensten. Met deze strategische samenwerking, die een looptijd heeft van minstens vijf jaar, werken beide partijen gezamenlijk aan het versterken van de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector.

De zorgsector speelt een essentiële rol in onze samenleving en digitalisering is van cruciaal belang. Echter, brengt deze vooruitgang ook grotere cybersecurityrisico's met zich mee. Z-CERT helpt zorginstellingen daarom sinds 2017 met het vergroten van hun weerbaarheid op het gebied van cybersecurity. Bijvoorbeeld via advies, trainingen en ondersteuning na cyberincidenten. Hierbij maken zij ook gebruik van de expertise van ervaren partners.

Deze support is hard nodig: volgens jaarlijks onderzoek van Orange Cyberdefense is de zorg een zeer aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Dat heeft meerdere redenen. Zo zijn onder meer patiëntendossiers veel geld waard vanwege de zeer gevoelige aard van de gegevens en heeft IoT het aanvalsoppervlak vergroot. Volgens het onderzoek blijkt ook dat 63% van de gemelde incidenten komt door netwerk- en applicatieafwijkingen. Een goede MDR-aanpak is hierbij van cruciaal belang.

Veilige digitale zorg

Het doel van Z-CERT is om hoogwaardige MDR-diensten op een toegankelijke manier aan te bieden aan haar leden. Na een zorgvuldig selectieproces heeft Z-CERT vier aanbieders geselecteerd. Hierbij is Orange Cyberdefense als beste beoordeeld - zowel op kwaliteit als prijs. Daarmee kunnen de deelnemers van Z-CERT rekenen op effectieve monitoring die aansluit bij de digitaliseringsuitdagingen in de zorg, en dit op een kostenefficiënte manier. Mede dankzij heldere communicatie en rapportages, vereenvoudigt Orange Cyberdefense de complexiteit van cybersecurity en stelt het leden in staat om snel en gericht verbeteringen door te voeren. De MDR-dienstverlening integreert daarnaast ook naadloos met de bestaande systemen en processen van Z-CERT.

Platform voor dreigingsinformatie

Dankzij de samenwerking profiteren beide partijen ook van elkaars dreigingsinformatie. Orange Cyberdefense voegt zich namelijk bij het Zorg Detectie Netwerk (ZDN) van Z-CERT. Dit netwerk dient als een geavanceerd online immuunsysteem, waarbij actief informatie wordt uitgewisseld over dreigingen tussen het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), ruim 100 zorginstellingen en diverse private partijen. Sporen die worden achtergelaten door cybercriminelen worden via ZDN snel met andere zorginstellingen gedeeld. Zo kunnen andere organisaties dreigingen sneller herkennen en een halt toeroepen.

Met de koppeling van Orange Cyberdefense op het ZDN krijgen alle aangesloten partijen toegang tot de rijke, internationale dreigingsinformatie van het securitybedrijf. Zij kunnen daardoor rechtstreeks profiteren van de inzichten die de cyberbeveiliger opdoet bij klanten, ook buiten de landsgrenzen en de zorgsector. Op die manier krijgen hackers minder kans.

Sterke toename van leden

Met Orange Cyberdefense als partner verzekert Z-CERT zich ook van schaalbare cybersecurity-slagkracht. Op dit moment zijn 325 zorginstellingen aangesloten bij de organisatie, maar dat aantal zal waarschijnlijk met de komst van WBNI-2-wetgeving sterk stijgen. Cybersecurity is voor de zorg vanaf dan nog meer gereguleerd. Zo verplicht deze wetgeving zorgorganisaties om specifieke maatregelen zoals MDR toe te passen, waardoor aansluiting bij Z-CERT voor zorgorganisaties een nog logischere stap wordt.

Urgentie

De samenwerking met Z-CERT markeert een belangrijke mijlpaal voor Orange Cyberdefense. “We zijn trots om samen met Z-CERT verder invulling te geven aan onze missie die is gericht op het bouwen van een veiligere digitale samenleving. De zorg is steeds vaker het doelwit van complexe cyberaanvallen en – net als in andere branches – kampt het met een tekort aan cybersecurityprofessionals. De implementatie van de verwachte WBNI-2 wetgeving benadrukt de urgentie voor specifieke maatregelen, zoals Managed Detection & Response (MDR). Met ons toegewijde team voor de zorg, ontwikkelen we samen met klanten een cybersecurity aanpak die naadloos aansluit bij hun strategie en sector, terwijl we robuuste processen en systemen opzetten. Zo wordt cybersecurity een driver voor de zorgcontinuïteit en -kwaliteit, en is het niet langer alleen een kostenpost", zegt Dennis de Geus, CEO bij Orange Cyberdefense in Nederland.

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.