Yahoo wil Duitse overheidsdienst geen informatie geven over datalekken

De Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, uit felle kritiek op Yahoo. Dit aangezien Yahoo niet wil meewerken aan een onderzoek naar datalekken waarbij gegevens van 1,5 miljard gebruikers zijn gestolen.

Yahoo is de afgelopen jaren getroffen door meerdere omvangrijke datalekken. Zo werden in 2013 de gegevens van ruim een miljard Yahoo-accounts gestolen. Daarnaast werden in 2014 de gegevens van ruim 500 miljoen accounts gestolen, iets wat door Yahoo pas in 2016 openbaar is gemaakt. Ook in de periode 2015-2016 was het raak; in maart werd bekend dat kwaadwillenden via vervalste cookies in deze periode toegang hadden tot 32 miljoen Yahoo-accounts.

‘Yahoo wil nauwelijks meewerken’

De BSI stelt in het belang van Duitse gebruikers bij Yahoo aanvullende informatie over de datalekken te hebben opgevraagd. Deze extra informatie zou nodig zijn om de omvang van de schade in kaart te brengen en Duitse gebruikers te kunnen adviseren over maatregelen waarmee zij zichzelf kunnen beschermen tegen kwaadwillenden. De BSI stelt echter dat Yahoo hier nauwelijks aan heeft willen meewerken en de BSI niet heeft ondersteund bij het analyseren van de security incidenten.

Ook wijst de BSI erop dat Yahoo alle verzoeken van de BSI heeft doorgeschoven naar de Ierse Data Protection Commissioner, zonder deze partij toestemming te geven informatie te delen met de BSI. Door het gebrek aan medewerking vanuit Yahoo zegt de BSI geen concrete informatie in handen te hebben om Duitse gebruikers te kunnen adviseren.

Nauwer samenwerken

De BSI roept internet service providers wereldwijd op nauwer samen te werken met de BSI rond IT-security incidenten die betrekking hebben op Duitse burgers. Zo zouden relevante kwetsbaarheden in systemen gecommuniceerd moeten worden, zodat de BSI Duitse gebruikers kan adviseren en waarschuwen over beveiligingsproblemen.

Meer over
Lees ook
Teeven wil bedrijven alleen verplichten ernstige datalekken te melden

Teeven wil bedrijven alleen verplichten ernstige datalekken te melden

Als het aan staatssecretaris Fred Teeven ligt hoeven bedrijven voortaan alleen ernstige datalekken te melden bij het College bescherming persoonsgegeven (Cbp). Dit zou bedrijven veel tijd en geld besparen, aangezien zij niet langer ieder datalek hoeven te rapporteren. Teeven stelt dat het huidige wetsvoorstel voor het melden van datalekken tijdrov1

Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Een aantal gevoelige documenten van Microsoft zijn in handen gekomen van de Syrische hackersgroep Syrian Electronic Army (SEA). De documenten bevatten informatie over verzoeken van opsporingsinstanties om informatie. De informatie is in handen gekomen van hackers na een phishingaanval op medewerkers van het bedrijf. Vorige week bleek dat zowel he1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1