Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

hacker2

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de aanval met Stuxnet op Iraanse nucleaire installaties.

De onderzoekers verwachten dat hun model het mogelijk maakt de timing en strategie achter cyberaanvallen beter te begrijpen. Dit zou het mogelijk moeten maken de volgende stap in grootschalige cyberconflicten te voorspellen. Robert Axelrode, hoogleraar politieke wetenschappen, hoopt dat de schade die dergelijke conflicten veroorzaken hierdoor kan worden beperkt.

Scheiding tussen cybercrime en cyberaanvallen

Het model moet daarnaast een duidelijke scheiding aanbrengen tussen cybercriminaliteit en cyberaanvallen. "We hopen dat dit nieuwe model andere initiatieven om dit soort dingen te onderzoeken zullen stimuleren", legt Axelrode uit. "Er is veel discussie over cyberproblematiek, maar het onderwerp is zo nieuw dat de taal om dit te bespreken nog niet goed is ontwikkeld. Mensen gebruiken het woord 'aanval' om alles te beschrijven tussen het stelen van creditcardgegevens en het saboteren van een industrieel systeem."

De hoogleraar politieke wetenschappen vergelijkt de huidige situatie rond cyberproblematiek met de situatie rond nucleaire ontwikkelingen van 15 jaar geleden. "Het heeft 15 jaar geduurd voordat mensen de implicaties van nucleaire technologie begrepen. Wij hopen dat het minder lang zal duren voordat de strategische mogelijkheden van cybertechnologie duidelijk worden", aldus Axelrode.

Stealth en vastberadenheid

Het wiskundig model kijkt naar zowel 'stealth' als 'vastberadenheid'. Met stealth doelen de onderzoekers op de mogelijkheid een systeem te infiltreren en niet gedetecteerd te worden. Vastberadenheid verwijst naar het geheim houden van een kwetsbaarheid die op dat moment niet wordt gebruikt. Door data over deze twee factoren te combineren ontstaat volgens de onderzoekers een model dat de timing van aanvallen kan voorspellen.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1