WikiLeaks publiceert opnieuw details over CIA-malware

wikileaks-logo

WikiLeaks publiceert opnieuw documenten over malware van de CIA. Ditmaal gaat het om malware voor macOS en verouderde POSIX-gebaseerde systemen, waaronder Debian, RHEL, Solaris, FreeBSD en CentOS. De malware is onderdeel van het Imperial-project van de CIA.

Details over drie malware varianten van de CIA zijn gepubliceerd:

  • Achilles - malware die het mogelijk maakt een trojan te creëren uit een OS X disk image (.dmg) installatiebestand met één of
  • Aeris - een geautomatiseerde implant geschreven in C die een reeks POSIX-gebaseerde systemen ondersteunt (Debian, RHEL, Solaris, FreeBSD, CentOS). Deze implant kan worden gebruikt om systemen aan te sturen en gegevens te stelen.
  • SeaPea - een rootkit voor Mac OS X 10.6 en 10.7. De rootkit maakt het mogelijk bestanden, mappen, verbindingen en/of processen te verbergen.

Meer details zijn beschikbaar op de website van WikiLeaks.

Meer over
Lees ook
Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.