WiFi-netwerken van hotels blijken kwetsbaarheid te bevatten

Wie in het buitenland in een hotel komt maakt vaak dankbaar gebruik van de WiFi-voorzieningen die hier beschikbaar wordt gesteld. Het is echter wel belangrijk dat deze netwerken veilig zijn. InnGate, een populaire methode om dit soort netwerken beschikbaar te stellen in hotels, blijkt echter een ernstige kwetsbaarheid te bevatten. Hierdoor konden aanvallers toegang krijgen tot data op de machines van verbonden hotelgasten.

InnGate is een populaire methode om WiFi-netwerken in hotels beschikbaar te maken en de kosten hiervan door te berekenen aan klanten. Het systeem biedt de mogelijkheid nauwkeurig in te stellen hoe lang een gast toegang krijgt tot het WiFi-netwerk en geeft klanten de mogelijkheid zelf uit te checken. Ook zijn prepaidpakketten beschikbaar.

Ernstige kwetsbaarheid

Beveiligingsbedrijf Cylance heeft echter ontdekt dat de InnGate-productreeks een ernstige kwetsbaarheid bevat, die wordt veroorzaak door een incorrecte configuratie van rsync in de firmware van bepaalde InnGate HSIA modellen. ANTLabs, ontwikkelaar van InnGate, heeft het probleem onderzocht en bevestigt het bestaan hiervan in een blogpost.

Externe systemen kunnen dankzij de kwetsbaarheid onbeperkte lees- en schrijfrechten verkrijgen op machines van verbonden hotelgasten. Daarnaast konden hotelgasten zonder te betalen toegang krijgen tot het netwerk.

Kwetsbare producten

De volgende producten zijn door het probleem getroffen:

  • IG 3100 model 3100, model 3101
  • InnGate 3.00 E-Series, 3.01 E-Series, 3.02 E-Series, 3.10 E-Series
  • InnGate 3.01 G-Series, 3.10 G-Series

In totaal zouden 227 van deze kwetsbare apparaten worden gebruikt in 29 verschillende landen. Een fors aantal hotelketens zou door het probleem zijn getroffen, waaronder ook een aantal bekende namen. Om welke hotels het gaat is echter niet bekend gemaakt.

Update

Het probleem is inmiddels door ANTLabs verholpen via een update voor InnGate. Nadat deze update is geïnstalleerd is het WiFi-netwerk weer volledig vrij te gebruiken.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1