Wibu-Systems treedt toe tot Trusted Computing Group

Wibu-Systems heeft op het SAE congres, waar vertegenwoordigers van de mondiale automobielindustrie bijeenkomen, bekend gemaakt zich aan te sluiten bij de Trusted Computing Group (TCG). Het CodeMeter platform voor softwarebeveiliging en licentieregistratie wordt hierdoor beschikbaar voor alle systemen die zijn voorzien van een Trusted Platform Module (TPM). Dit is een ISO gestandaardiseerde toevoeging van extra elektronica met een eigen processor aan systemen en apparaten. Een TPM maakt het mogelijk de correcte status van de diverse lagen in de software (besturingssysteem en applicaties) bij te houden.

Steeds vaker proberen cybercriminelen in te breken in systemen. Via zwakke plekken in de software proberen zij belangrijke data te ontfutselen of om de functionaliteit van de programmacode te herleiden zodat deze kan worden toegepast in eigen oplossingen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie. Daarnaast vrezen partijen in de automobielsector dat deze inbraakpraktijken leiden tot gevaarlijke situaties door aantasting van vitale componenten in de auto.

Afschermen van softwarecode is essentieel

Mark Schiller, executive director van de Trusted Computing Group (TCG), is blij met de toetreding van Wibu-Systems: ”Het afschermen van softwarecode en het daarmee veilig stellen van intellectueel eigendom is een essentieel voordeel voor de fabrikanten die TPM toepassen in hun producten en voor de gebruikers van embedded oplossingen en Internet of Things (IoT) concepten”.

Wibu-Systems was eerder dit jaar aanwezig op het Mobile World Congress in Barcelona en de RSA conferentie in San Francisco. Hier demonstreerde het bedrijf dat CodeMeter gecombineerd kan worden met een gestandaardiseerde TPM-oplossing (bijvoorbeeld Infineon OPTIGA TPM). CodeMeter combineert de versleuteling van softwarecode met een registratieproces van licenties voor deze software. De software kan uitsluitend worden geactiveerd met behulp van de licentiesleutel, die is ondergebracht in een beveiligd referentiedomein (lokale TPM-voorziening of usb-dongle dan wel via netwerkverbinding met externe licentieserver of een private cloud omgeving). Het aanmaken van licenties kan worden geïntegreerd met bestaande bedrijfsprocessen, ERP-systemen of e-commerce platforms.