Wereldwijde dienstverlener voor scheepvaartsector getroffen door datadiefstal

container-2416512_960_720-pixabay-violetta

Dienstverlener voor de scheepvaartsector Clarksons is getroffen door een datalek. Cybercriminelen proberen het bedrijven te chanteren, maar Clarksons weigert tot betaling over te gaan.

Het bedrijf bevestigt in een verklaring (pdf) getroffen te zijn door een cyberinbraak, waarbij vertrouwelijke data is buitgemaakt. Om wat voor data het precies gaat meldt Clarksons niet. Wel geeft het bedrijf aan dat de daders van de diefstal mogelijk vandaag data van het bedrijf zullen vrijgeven.

Gecompromitteerd gebruikersaccount

Onderzoek van Clarksons wijst uit dat de aanvallers toegang hebben weten te verkrijgen tot een gebruikersaccount dat toegang gaf tot systemen. Hoe de aanvallers de inloggegevens van dit account in handen hebben gekregen is onduidelijk. Het bedrijf geeft aan het getroffen account te hebben geblokkeerd en maatregelen te hebben genomen om herhaling van het incident te voorkomen.

De verklaring van Clarksons doet vermoeden dat het bedrijf geen twee-factor authentificatie had geïmplementeerd, al is dit niet met zekerheid te zeggen. Regelmatig wordt gewaarschuwd voor het hergebruik van wachtwoorden bij verschillende diensten, aangezien datalek bij één partij er hierdoor toe kan leiden dat meerdere accounts van een gebruik worden gecompromitteerd. Dit kan een manier zijn waarop de aanvallers toegang hebben weten te verkrijgen tot het getroffen account.

Politie ingeschakeld

Het bedrijf biedt zijn excuses aan aan zowel aandeelhouders, klanten als werknemers voor het incident. Clarksons geeft aan de politie te hebben ingeschakeld en advocaten klaar te hebben staan om noodzakelijke stappen te nemen om de data in kwestie geheim te houden.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1