Wereldwijde dienstverlener voor scheepvaartsector getroffen door datadiefstal

container-2416512_960_720-pixabay-violetta

Dienstverlener voor de scheepvaartsector Clarksons is getroffen door een datalek. Cybercriminelen proberen het bedrijven te chanteren, maar Clarksons weigert tot betaling over te gaan.

Het bedrijf bevestigt in een verklaring (pdf) getroffen te zijn door een cyberinbraak, waarbij vertrouwelijke data is buitgemaakt. Om wat voor data het precies gaat meldt Clarksons niet. Wel geeft het bedrijf aan dat de daders van de diefstal mogelijk vandaag data van het bedrijf zullen vrijgeven.

Gecompromitteerd gebruikersaccount

Onderzoek van Clarksons wijst uit dat de aanvallers toegang hebben weten te verkrijgen tot een gebruikersaccount dat toegang gaf tot systemen. Hoe de aanvallers de inloggegevens van dit account in handen hebben gekregen is onduidelijk. Het bedrijf geeft aan het getroffen account te hebben geblokkeerd en maatregelen te hebben genomen om herhaling van het incident te voorkomen.

De verklaring van Clarksons doet vermoeden dat het bedrijf geen twee-factor authentificatie had geïmplementeerd, al is dit niet met zekerheid te zeggen. Regelmatig wordt gewaarschuwd voor het hergebruik van wachtwoorden bij verschillende diensten, aangezien datalek bij één partij er hierdoor toe kan leiden dat meerdere accounts van een gebruik worden gecompromitteerd. Dit kan een manier zijn waarop de aanvallers toegang hebben weten te verkrijgen tot het getroffen account.

Politie ingeschakeld

Het bedrijf biedt zijn excuses aan aan zowel aandeelhouders, klanten als werknemers voor het incident. Clarksons geeft aan de politie te hebben ingeschakeld en advocaten klaar te hebben staan om noodzakelijke stappen te nemen om de data in kwestie geheim te houden.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.