Website verzamelt zoekresultaten die Google juist onzichtbaar maakt

Google moet van de rechter zoekresultaten verwijderen die een inbreuk maken op de privacy van gebruikers. Dit is echter geen garantie dat de gewraakte zoekresultaten niet meer online te vinden zijn. De websites worden namelijk niet fysiek verwijderd, maar alleen onzichtbaar gemaakt. Een nieuwe tool verzamelt deze onzichtbaar gemaakte webpagina's.

De website Hidden From Google is bedoeld om alle pagina's te verzamelen die uit de zoekresultaten van Google worden verwijderd. De website verzamelt dit soort pagina's overigens niet automatisch. Bezoekers kunnen webpagina's die door Google uit de zoekresultaten zijn verwijderd handmatig toevoegen. De hoeveelheid links op de website is dan ook nog relatief beperkt.

Google moet van het Europees Hof gebruikers de mogelijkheid geven vergeten te worden. Het Hof deed deze uitspraak nadat een Spanjaard een rechtszaak aanspande tegen Google. De man was door een Spaanse krant genoemd, waarbij ook zijn persoonsgegevens zijn gepubliceerd. Deze resultaten doken vervolgens op in de zoekresultaten van Google, waar de man niet gelukkig mee was. Het Europees Hof oordeelde dat Google de verwijzing naar de website van de krant moest verwijderde. Het artikel op de website van de krant mag echter gewoon blijven staan.

Gebruikers kunnen daarom een online formulier invullen met een dergelijke verwijderingsverzoek. Google moet ieder verzoek apart behandelen en een afweging maken tussen privacy van de betrokken gebruiker en het recht informatie openbaar te maken.

Meer over
Lees ook
Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.