Wanneer is sprake van een grootschalige verwerking van persoonsgegevens?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FD) aan te stellen en een privacy impact assessment (PIA) uit te voeren. Dit is onder meer verplicht indien sprake is van een grootschalige verwerking van persoonsgegevens die een kernactiviteit van de organisatie is. De AVG definieert echter niet wat een grootschalige verwerking van persoonsgegevens precies inhoudt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft daarom enkele voorbeelden.

Een ziekenhuis dat patiëntgegevens verwerkt of een bank die klantgegevens verwerkt als onderdeel van de gebruikelijke werkzaamheden zijn volgens de AVG beide grootschalige verwerkingen van persoonsgegevens. De verwerking van bijzondere persoonsgegevens door individuele artsen of advocaten - die worden aangemerkt als ‘eenpitters’ - zien de AP en andere Europese privacytoezichthouders echter niet als een grootschalige verwerking.

De AP houdt momenteel op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur een telefonisch spreekuur waarin vragen over de AVG worden beantwoord. De AP is bereikbaar via telefoonnummer 0900-2001201. Het is ook mogelijk vragen te e-mailen naar vragenAVG@autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Meer over
Lees ook
Lynn Legal introduceert eerste AI-robot ter wereld voor verwerkers-overeenkomsten

Lynn Legal introduceert eerste AI-robot ter wereld voor verwerkers-overeenkomsten

Vandaag, de dag van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), introduceert het Nederlandse bedrijf Lynn Legal een AI-lawyerbot genaamd DPA Lynn. DPA Lynn weet binnen een paar minuten of een verwerkersovereenkomst getekend kan worden en geeft suggesties voor aanpassingen als daarom wordt gevraagd.

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie