WannaCry-decryptietools beschikbaar voor Windows XP en 7

encryptie

Zowel voor Windows XP als Windows 7 zijn decryptietools verschenen waarmee data die door de WannaCry ransomware wordt gegijzeld in sommige gevallen kan worden ontsleuteld. Beide tools kan alleen worden gebruikt indien een systeem sinds de besmetting niet is herstart.

De tool voor Windows XP is ontwikkeld Adrien Guinet. Deze ontwikkelaar ontdekte dat priemgetallen die door WannaCry worden gebruikt voor het versleutelen van data terug te vinden zijn in het geheugen van Windows XP-machines. Met behulp van deze priemgetallen is het mogelijk de encryptie ongedaan te maken. Het interne geheugen van Windows XP-machines wordt automatisch geleegd zodra een machine wordt herstart. De decryptietool kan daarom alleen worden gebruikt indien een besmet systeem sinds de besmetting niet is herstart en dus uitsluitend is losgekoppeld van het netwerk.

De tool van Windows 7 is gebaseerd op de ontdekking van Guinet en ontwikkeld door onder andere Matt Suiche, die in een blogpost uitleg geeft over de tool. De tool heet WanaKiwi en maakt net als de tool van Guinet gebruik van de priemgetallen die kunnen worden teruggehaald uit het interne geheugen van Windows 7-systemen. Ook hierbij geldt dat dit alleen mogelijk is indien een systeem sinds de besmetting niet is herstart. WanaKiwi is getest door het European Cybercrime Centre van Europol, die bevestigt dat de tool onder bepaalde omstandigheden door WannaCry versleutelde bestanden kan ontsleutelen.

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/windows-xp-krijgt-experimentele-decryptietool-voor-wannacry/article-normal-854897.html

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.