Waarom kiezen we zwakke wachtwoorden?

password-1433221-m

Gebruikers staan er niet om bekend altijd verstandig om te springen met wachtwoorden. Zo kiezen veel gebruikers te zwakke wachtwoorden en gebruiken zij hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. De oorzaak van dit gedrag? Enerzijds hebben we de neiging zwakke wachtwoorden te kiezen omdat we graag alle wachtwoorden willen onthouden, terwijl we anderzijds het gebruik van zwakke wachtwoorden voor onszelf goedpraten.

Dit blijkt uit onderzoek (pdf) van LastPass, leverancier van de gelijknamige oplossing voor wachtwoordbeheer. In het onderzoek maakt het bedrijf onderscheid tussen twee soorten persoonlijkheden: type A en type B. Het onverstandige gedrag rond wachtwoorden van mensen met persoonlijkheidstype a blijkt vooral te worden veroorzaakt door de neiging overal controle over te willen hebben. Deze groep mensen wil alle wachtwoorden kunnen onthouden, wat het gebruik van complexe en unieke wachtwoorden in de weg staat. Mensen met persoonlijkheidstype B hebben deze neiging niet, en zijn eerder geneigd hun onverstandige gedrag goed te praten. Zo stellen zij dat hun accounts weinig waarde hebben voor cybercriminelen. Deze groep is daarom geneigd gemakzuchtig om te gaan met hun wachtwoorden.

Persoonlijkheidstype A

LastPass heeft van de zwakke punten van beide persoonlijkheidstypen op een rijtje gezet. Zo geeft van de mensen met persoonlijkheidstype A:

  • 35% aan wachtwoorden te hergebruiken omdat zij alle wachtwoorden willen herinneren;
  • 42% aan een persoonlijk ‘systeem’ te gebruiken om wachtwoorden te herinneren;
  • tweederde aan proactief te proberen hun persoonlijke informatie veilig te houden;
  • 85% aan dat sterke wachtwoorden hen het gevoel geven dat zij hun familie en zichzelf beschermen.

Type B

Van de mensen met persoonlijkheidstype B geeft:

  • 45% aan dat van mening te zijn dat hun accounts niet waardevol genoeg te zijn voor cybercriminelen;
  • 43% prioriteit geven aan eenvoudig te onthouden wachtwoorden boven veilige wachtwoorden;
  • de helft aan het aantal online accounts waarover zij beschikken en hun online activiteiten te beperken uit angst voor diefstal van wachtwoorden;
  • 86% aan te denken dat andere dingen dan een zwak wachtwoord hun online veiligheid in gevaar brengt.
Lees ook
Ook multi-factorauthenticatie kan worden gehackt

Ook multi-factorauthenticatie kan worden gehackt

Het is een feit: multi-factor authenticatie (MFA)-oplossingen die een wachtwoord als primaire authenticatiefactor gebruiken zijn onveilig. Er zijn namelijk verschillende manieren om deze oplossingen te omzeilen, en cybercriminelen kennen die als hun broekzak. Het probleem met wachtwoorden is dat ze inherent onveilig zijn.

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Securitybedrijf Lookout heeft SaferPass overgenomen, leverancier van een oplossing voor wachtwoordbeheer, voor zowel consumenten als bedrijven. Met de toevoeging van wachtwoordbeheer aan zijn securityoplossingen versterkt Lookout zijn missie uit om klantgegevens van zowel personen als bedrijven proactief te beschermen.