VS wil ombudsman voor privacy onderdeel maken van opvolger Safe Harbour verdrag

De Verenigde Staten stelt voor een ombudsman aan te stellen als onderdeel van de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Bij deze ombudsman kunnen Europese burgers terecht met klachten over hun privacy.

privacy Dit melden bronnen aan Reuters. De ombudsman moet onder andere gaan beoordelen of de VS buitensporige hoeveelheden data opvraagt over Europese gebruikers. De Amerikanen zouden de ombudsman in dienst willen laten treden van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Europese Unie (EU) heeft nog niet gereageerd op het voorstel; de EU zou eerst meer duidelijkheid willen hebben over het mandaat van de ombudsman.

Safe Harbour verdrag

De VS doet het voorstel in de onderhandelingen over een opvolger voor het Safe Harbour verdrag. Dit verdrag regelde voorheen de uitwisseling van data tussen de VS en EU, maar werd in oktober 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard. Het Safe Harbour verdrag zou de veiligheid van Europese dat onvoldoende waarborgen.

De EU en VS onderhandelen al twee jaar over een opvolger van het Safe Harbour verdrag. Nadat het bestaande Safe Harbour verdrag ongeldig werd verklaard zijn de onderhandelingen echter in een stroomversnelling terecht gekomen. Europese privacytoezichthouders hebben de partijen tot eind januari de tijd gegeven om met een vervangend verdrag te komen. De toezichthouders hebben aangekondigd op te zullen treden tegen partijen die data uitwisselen met de VS indien dit verdrag niet tijdig op tafel ligt.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701