‘VS voert binnenkort sancties in tegen hackende Chinese bedrijven’

De Verenigde Staten nemen op korte termijn sancties tegen Chinese bedrijven die betrokken zijn bij cybercrime of cyberspionage. De sancties worden mogelijk al volgende week aangekondigd.

Dit meldt de zakenkrant Financial Times op basis van drie Amerikaanse officials. De krant bevestigt hiermee geruchten die eerder deze week al de ronde deden. De VS wil met de sancties reageren op de toenemende hoeveelheid cybercrime uit China. De FBI stelt dat China ervoor heeft gezorgd dat het aantal gevallen van economische spionage met ruim 50% is gestegen.

Geen toegang meer tot financiële markten

Door sancties in stellen tegen bedrijven die betrokken zijn bij cyberspionage of cybercrime hoopt de VS deze ontwikkeling de pas af te snijden. Het land zou bedrijven in kwestie geen toegang meer willen geven tot internationale financiële markten.

De sancties worden mogelijk volgende week al ingevoerd. Mogelijk wordt dit nog uitgesteld, aangezien over enkele weken de Chinese president Xi Jinping een bezoek brengt aan de Verenigde Staten. Het Witte Huis zou daarom willen dat de maatregelen pas officieel worden aangekondigd als dit bezoek is afgerond. Opsporingsinstanties willen juist dat de sancties voor het bezoek worden ingevoerd om China te tonen dat de VS cyberspionage en cybercrime serieus neemt.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1