VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

usa-flag-thomas-ricks

Overheidsdiensten en -agentschappen mogen niet langer IT-producten van Kaspersky Lab gebruiken en moeten de software van hun systemen verwijderen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt.

Aanleiding voor de maatregelen zijn zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten. Het Witte Huis stelt dat de beslissing is genomen op basis van onderzoek en geeft aan deze mogelijke banden een te groot risico opleveren voor de Amerikaanse overheid. Het is echter niet duidelijk wat dit onderzoek precies heeft opgeleverd.

‘Beschuldigingen zijn ongefundeerd’

Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab, ontkende in juni in een blogpost banden te onderhouden met welke regering dan ook en benadrukt nooit te zullen meewerken aan cyberspionage. Beschuldigingen van de Amerikaanse overheid dat het bedrijf voor het Kremlin spioneert zijn volgens Kaspersky dan ook ongefundeerd.

Amerikaanse overheidsinstanties krijgen een maand de tijd om in kaart te brengen welke producten van het Russische beveiligingsbedrijf zij gebruiken. Over drie maanden moet alle software van het bedrijf verwijderd zijn van overheidssystemen.

Meer over
Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1