Vraag naar security specialisten groeit hard

security-pixabay-pixelcreatures

De vraag naar security professionals stijgt snel. Het aantal online geplaatste vacatures voor security specialisten is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld.

Dit blijkt uit de ICT-arbeidsmarkt kwartaalrapportage van iSense. In totaal stonden in het derde kwartaal van 2017 bijna 800 vacatures voor security professionals open, ten opzichte van 380 vacatures in het eerste kwartaal van 2014. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 is het aantal online geplaatste vacatures voor security specialisten met 14,2% gestegen.

Vraag naar analisten stijgt

iSense meldt dat ook de vraag naar analisten stijgt. In het derde kwartaal van 2017 zijn ruim 17% meer vacatures geplaatst dan in het laatste kwartaal van 2016. Dit is volgens iSense de grootste stijging voor vacatures voor analisten in de afgelopen jaren.

Het aantal vacatures voor ontwikkelaars loopt juist terug. In totaal heeft iSense 14 programmeursfuncties onderzocht, waarvan voor 12 functies het aantal vacatures is gedaald. Opvallend noemt iSense de daling in de vraag naar .NET, PHP, Java en Linux/Unix ontwikkelaars. De vraag naar deze ontwikkelaars steeg sinds halverwege 2014 vrijwel onafgebroken.

9,5% meer ICT-vacatures in Nederland

Tot slot blijkt dat het aantal vacatures in Enschede opvallend hard groeit. Sinds begin 2014 is het aantal ICT-vacatures in deze stad continu aan het stijgen, met gemiddeld 5% per kwartaal. In het derde kwartaal van 2017 is het aantal vacatures echter harder gestegen. In heel Nederland is het aantal ICT-vacatures in het eerste kwartaal van 2017 met 9,5% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 is echter een daling van 0,4% zichtbaar.

Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.