Volledige gehackte ICT-infrastructuur van Duitse Bundestag wordt mogelijk vervangen

hacker

Beveiligingsonderzoekers adviseren de volledige ICT-infrastructuur van het Duitse Bundestag te vervangen. De ICT-omgeving ligt al ruim anderhalve maand onder vuur van hackers en experts slagen er maar niet in de controle over het systeem terug te krijgen.

Een anonieme Duitse parlementariër bevestigt tegenover Der Spiegel dat de malware nog steeds op de ICT-systemen van de Bundestag aanwezig is. Cybercriminelen wisten in eerste instantie machines van één Duitse fractie te besmetten. Deze besmetting is uiteindelijk uitgebreid tot het volledige ICT-systeem.

Toegang tot gevoelige data

De aanval op het systeem begon begin mei en duurt inmiddels dus bijna anderhalve maand. In deze periode hebben de hackers toegang gehad tot allerlei gevoelige data. Het is niet duidelijk of en welke data door de aanvallers is ingezien of gestolen.

Beveiligingsexperts onderzoeken de hack en opperen inmiddels het volledige ICT-systeem van de Duitse Bundestag te vervangen. Dit is een kostbare operatie, aangezien de omgeving alleen al 20.000 pc’s telt. Het vervangen van de volledige omgeving zou miljoenen euro’s gaan kosten.

Lees ook
WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.