VNG waarschuwt gemeenten voor afsluiting van Suwinet

databeveiliging

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarschuwt gemeenten dat zij kunnen worden afgesloten van Suwinet indien zij hun beveiliging niet op orde hebben. Suwinet is een systeem waarmee gemeenten vertrouwelijke informatie op veilige wijze kunnen delen.

In juni bleek uit onderzoek van de Inspectie SZW dat de informatiebeveiliging rond Suwinet bij veel gemeenten nog steeds niet op orde is. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer op 30 juli via een brief geïnformeerd over haar plannen gemeenten die hun informatiebeveiliging niet op orde brengen af te sluiten van Suwinet.

De VNG waarschuwt voor de gevolgen hiervan voor de dienstverlening en taakuitvoering van gemeenten. De organisatie benadrukt dan ook het belang voor gemeenten om het onderzoek van de Inspectie SZW met positief resultaat te doorstaan.

Lees ook
Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1