VNG waarschuwt gemeenten voor afsluiting van Suwinet

databeveiliging

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarschuwt gemeenten dat zij kunnen worden afgesloten van Suwinet indien zij hun beveiliging niet op orde hebben. Suwinet is een systeem waarmee gemeenten vertrouwelijke informatie op veilige wijze kunnen delen.

In juni bleek uit onderzoek van de Inspectie SZW dat de informatiebeveiliging rond Suwinet bij veel gemeenten nog steeds niet op orde is. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer op 30 juli via een brief geïnformeerd over haar plannen gemeenten die hun informatiebeveiliging niet op orde brengen af te sluiten van Suwinet.

De VNG waarschuwt voor de gevolgen hiervan voor de dienstverlening en taakuitvoering van gemeenten. De organisatie benadrukt dan ook het belang voor gemeenten om het onderzoek van de Inspectie SZW met positief resultaat te doorstaan.

Lees ook
Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

Drie maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen in voorbereiding op NIS2

De nieuwe Europese cyberveiligheidswet – NIS2 - die op de tekentafel ligt, vereist actie van veel organisaties. De wet creëert een algemene cyberbeveiligingstandaard op Europees niveau voor bedrijven die (in)direct actief zijn in kritieke sectoren en ketens. Dat betekent dat een flink aantal bedrijven onder deze wetgeving zal vallen, terwijl veel1

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Herziene versie van NEN-ISO/IEC 27002 gepubliceerd

Herziene versie van NEN-ISO/IEC 27002 gepubliceerd

De herziene versie van NEN-ISO/IEC 27002 'Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Praktijkrichtlijn met beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging’ is gepubliceerd. De norm is ontwikkeld voor organisaties van elk type en elke omvang om zaken als afpersing, diefstal van gegevens en uitval van ICT-diensten te voorkomen.