VN-commissaris waarschuwt voor impact van kraken iPhone terrorist

Zeid Ra’ad Al Hussein, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties, laat zich kritisch uit over de rechtszaak tussen de FBI en Apple over het kraken van een iPhone. De functionaris waarschuwt voor de impact die het kraken van deze specifieke iPhone kan hebben op de lichamelijke en financiële veiligheid van miljoenen mensen.

De Hoge Commissaris noemt het kraken van een iPhone in een verklaring een ‘gift aan autoritaire regimes en criminele hackers’. Hiermee reageert de functionaris van de VN op de juridische strijd tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple wil dwingen hen te helpen toegang te krijgen tot een iPhone van een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in San Bernardino.

Pandora’s Box

Zeid Ra’ad Al Hussein waarschuwt dat de Amerikaanse autoriteiten in een poging een security gerelateerd probleem op te lossen in één zaak het risico nemen een ‘Pandora’s Box’ te openen die extreem gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de mensenrechten van miljoenen mensen wereldwijd. De Hoge Commissaris vraagt alle betrokken partijen daarom goed te kijken naar de impact die deze zaak kan hebben op de rest van de wereld.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten stelt overigens ook dat de FBI zoveel mogelijk geholpen moet worden om de aanslag in San Bernardino te onderzoeken. Hij benadrukt dat Apple door niet meer te willen werken aan dit onderzoek geen criminelen of terroristen probeert te beschermen, maar juist wil voorkomen dat een rode lijn wordt overschreden die noodzakelijk is om ons allemaal te beschermen te criminelen en repressie.

Buitenproportioneel

“Er zijn veel manieren om te onderzoeken of deze moordenaars handlangers hadden, naast het dwingen van Apple om software te creëren die de beveiligingsfuncties van zijn eigen telefoons ondermijnt. Dit draait niet om één zaak en één IT-bedrijf in de wereld. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de toekomst van de veiligheid van individuen in een digitale wereld die in toenemende mate is verweven met de fysieke wereld waarin wij leven”, aldus Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij noemt de poging van de FBI om Apple te dwingen de beveiliging van de iPhone in kwestie te ondermijnen buitenproportioneel.

Ook benadrukt Zeid Ra’ad Al Hussein dat encryptie en anonimiteit noodzakelijk zijn om de vrijheid van mening, vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy te kunnen waarborgen.

Lees ook
Qualys biedt ingebouwde beveiliging voor Microsoft’s Azure Hybrid Cloud

Qualys biedt ingebouwde beveiliging voor Microsoft’s Azure Hybrid Cloud

Qualys introduceert een nieuwe integratie met Microsoft Azure Stack die zorgt voor single-pane-of-glass inzicht in de beveiligings- en compliance-situatie van Microsoft Azure-omgevingen en gebruiker-workloads. Azure-klanten zijn nu in staat om de kwetsbaarheid en compliance-situatie van de control pane-infrastructuur van Azure Stack te beoordelen en...

Beveiliging websites belastingadviseurs laat te wensen over

Beveiliging websites belastingadviseurs laat te wensen over

De belasting doen hebben we voor dit jaar gelukkig net achter de rug. Dit is niet voor iedereen een pretje. Daarom schakelen sommigen hiervoor een professional in. Bij Telefoonboek.nl zijn 4.316 bedrijven geregistreerd die belastingadvies geven. Hiervan hebben maar 1.078 een werkende website. Bij belastingadvies spelen persoonsgegevens een grote rol,...

CyberArk biedt beveiliging van privileged accounts voor Managed Security Service Providers

CyberArk biedt beveiliging van privileged accounts voor Managed Security Service Providers

CyberArk introduceert nieuwe vormen van hun Privileged Account Security Solution gericht op Managed Security Service Providers (MSSP). Dankzij de versies en licentievormen kunnen MSSP’s gemakkelijker beveiliging van privileged accounts opnemen in hun portfolio, zodat ze uitgebreidere diensten kunnen aanbieden aan gebruikers. CyberArk is als enige in...