Vijf verdachten opgepakt door DDoS-aanvallen op Ziggo

handboeien-klein

Vijf verdachten zijn aangehouden voor de DDoS-aanvallen op Ziggo, die begin augustus de DNS-servers van het bedrijf platlegde. De politie vermoedt dat de verdachten ook achter een cyberaanval op KPN zitten.

Het gaat om jongeren van tussen de 14 en 17 jaar en een man van 21 uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. Alle verdachten zijn door de politie verhoord en inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Zij blijven verdachten in de zaak. Bij invallen in de woningen van de verdachten, die allen nog bij hun ouders wonen, zijn computers, mobiele telefoons en opslagmedia als USB-sticks en externe harde schijven in beslag genomen.

De politie verdenkt de vijf ervan op 18 en 19 augustus twee cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op Ziggo. De aanvallen waren gericht op het Domain Name System van de provider, waardoor URL’s niet langer naar de juiste IP-adressen werden vertaald. Miljoenen klanten van Ziggo zijn door de aanvallen getroffen.

Meer over
Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2023

Cloudflare heeft een nieuw rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal van 2023. Opvallende bevindingen zijn onder andere de inzichten in pro-Russische hacktivistische groepen REvil, Killnet en Anonymous Sudan, de aanval op een Amerikaanse internetprovider en een toename van geavanceerde gerichte aanvallen.