Vijf verdachten gearresteerd voor verspreiding van CTB-Locker ransomware

handboeien-klein

Drie verdachten zijn in Roemenië door de Roemeense politie gearresteerd voor het verspreiden van de CTB-Locker ransomware, die ook bekend is als Critroni. Daarnaast zijn twee andere verdachten gearresteerd in een parallel onderzoek dat door de Verenigde Staten (VS) wordt uitgevoerd. Alle verdachten zijn volgens Europol lid van dezelfde criminele organisatie, die zich bezig hield met de verspreiding van CTB-Locker.

Dit maakt Europol bekend. De verdachten zijn gearresteerd als onderdeel van een operatie genaamd 'Bakovia'. Het gaat om een actie die is uitgevoerd door de Roemeense politie, openbaar aanklagers uit Roemenië en Nederland, de Nederlandse politie, de Britse National Crime Agency en de Amerikaanse FBI. Deze instanties zijn ondersteund door het European Cybercrime Centre (EC3) en de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) van Europol.

Huiszoekingen

In totaal zijn zes huizen in Roemenië doorzocht door de Roemeense politie. Hierbij zijn harde schijven, laptops, externe opslagmedia, apparatuur voor het mijnen van cryptovaluta en verschillende documenten in beslag genomen. De verdachten worden vervolgd voor computervredebreuk, het 'hinderen van een computersysteem', 'misbruik van apparaten om cybercriminaliteit te plegen' en afpersing.

De arrestaties zijn een resultaat van gedetailleerde informatie die de Nederlandse High Tech Crime Unit en andere autoriteiten aan de Roemeense autoriteiten hebben doorgespeeld. Deze informatie heeft betrekking op een groep Roemenen die betrokken was bij het versturen van spam uit naam van bekende bedrijven uit Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Met de spamberichten werd de ransomware CTB-Locker meegestuurd als bijlage, vaak vermomd als een factuur. Het doel van de spamberichten was het infecteren van systemen en in gijzeling nemen van data met behulp van de ransomware.

CTB-Locker

Het gaat hierbij om CTB-Locker. Deze ransomware werd in 2014 voor het eerst gedetecteerd en was één van de eerste varianten van ransomware die het anonimiseringsnetwerk Tor gebruikt om zijn command en control-infrastructuur te verbergen. De ransomware richt zich op meerdere vormen van het Windows besturingssysteem, waaronder Windows XP, Vista, 7 en 8. CTB-Locker versleutelt data op getroffen systemen, waarna slachtoffers de mogelijkheid wordt geboden losgeld te betalen om de private encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee de data weer kan worden ontsleuteld.

Europol meldt dat de aanvallers slachtoffers hebben gemaakt in verschillende Europese landen. Tot nu toe zijn 170 slachtoffers geïdentificeerd.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1