Vijf verdachten gearresteerd voor verspreiding van CTB-Locker ransomware

handboeien-klein

Drie verdachten zijn in Roemenië door de Roemeense politie gearresteerd voor het verspreiden van de CTB-Locker ransomware, die ook bekend is als Critroni. Daarnaast zijn twee andere verdachten gearresteerd in een parallel onderzoek dat door de Verenigde Staten (VS) wordt uitgevoerd. Alle verdachten zijn volgens Europol lid van dezelfde criminele organisatie, die zich bezig hield met de verspreiding van CTB-Locker.

Dit maakt Europol bekend. De verdachten zijn gearresteerd als onderdeel van een operatie genaamd 'Bakovia'. Het gaat om een actie die is uitgevoerd door de Roemeense politie, openbaar aanklagers uit Roemenië en Nederland, de Nederlandse politie, de Britse National Crime Agency en de Amerikaanse FBI. Deze instanties zijn ondersteund door het European Cybercrime Centre (EC3) en de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) van Europol.

Huiszoekingen

In totaal zijn zes huizen in Roemenië doorzocht door de Roemeense politie. Hierbij zijn harde schijven, laptops, externe opslagmedia, apparatuur voor het mijnen van cryptovaluta en verschillende documenten in beslag genomen. De verdachten worden vervolgd voor computervredebreuk, het 'hinderen van een computersysteem', 'misbruik van apparaten om cybercriminaliteit te plegen' en afpersing.

De arrestaties zijn een resultaat van gedetailleerde informatie die de Nederlandse High Tech Crime Unit en andere autoriteiten aan de Roemeense autoriteiten hebben doorgespeeld. Deze informatie heeft betrekking op een groep Roemenen die betrokken was bij het versturen van spam uit naam van bekende bedrijven uit Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Met de spamberichten werd de ransomware CTB-Locker meegestuurd als bijlage, vaak vermomd als een factuur. Het doel van de spamberichten was het infecteren van systemen en in gijzeling nemen van data met behulp van de ransomware.

CTB-Locker

Het gaat hierbij om CTB-Locker. Deze ransomware werd in 2014 voor het eerst gedetecteerd en was één van de eerste varianten van ransomware die het anonimiseringsnetwerk Tor gebruikt om zijn command en control-infrastructuur te verbergen. De ransomware richt zich op meerdere vormen van het Windows besturingssysteem, waaronder Windows XP, Vista, 7 en 8. CTB-Locker versleutelt data op getroffen systemen, waarna slachtoffers de mogelijkheid wordt geboden losgeld te betalen om de private encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee de data weer kan worden ontsleuteld.

Europol meldt dat de aanvallers slachtoffers hebben gemaakt in verschillende Europese landen. Tot nu toe zijn 170 slachtoffers geïdentificeerd.

Lees ook
Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Ransomware beu? Aanvallers worden slimmer

Jeff Costlow, CISO ExtraHop Ransomware is een cyberdreiging waar u al jarenlang over hoort en leest en daarom misschien beu bent. Aanvallers echter nog lang niet, die worden alsmaar slimmer. Zij kunnen er namelijk eenvoudig geld mee verdienen en slagen er steeds vaker in de toegangsbeveiliging van apparatuur en netwerken te omzeilen. Volgens het Verizon...

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

'Cybercriminelen richten zich met ransomware steeds vaker op supply chain'

'Cybercriminelen richten zich met ransomware steeds vaker op supply chain'

In 2017 was er een verontrustende toename in ransomware en andere cyberaanvallen op de supply chain te zien. Vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening kregen te maken met een aanzienlijke groei van het aantal aanvallen. Dit gold vooral voor de EMEA-regio, waar twintig procent van alle aanvallen gemunt was op deze sector. Dit alles blijkt uit...