Vier op de tien Nederlanders hergebruikt wachtwoorden

pixabay-hacker-1944688_960_720

Vier op de tien Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts. Twintig procent van de Nederlanders geeft zelfs aan bij meer dan tien accounts hetzelfde wachtwoord te hanteren.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.033 Nederlanders door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nederlanders maken zich in toenemende mate zorgen over cybercriminaliteit. Zo verwacht tweederde van de Nederlanders dat de kans dat zij slachtoffer worden van cybercriminaliteit de komende jaren toeneemt. 45% denkt dat zijn persoonlijk gegevens interessant zijn voor cybercriminelen.

De juiste voorzorgsmaatregelen worden niet genomen

Ondanks deze zorgen nemen veel Nederlanders niet de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo geeft de helft van de Nederlanders toe software-updates wel eens uit te stellen en maakt vier op de tien Nederlanders regelmatig gebruik van openbare wifi-netwerken. Een evengrote groep maakt voor meerdere online accounts gebruik van hetzelfde wachtwoord.

Jeanine Kranendonk - Suiker werd slachtoffer van phishing en identiteitsfraude. Kranendonk - Suiker: “Als blogger ben ik me zeer bewust van de risico’s van een actief online leven. Ik had dan ook nooit gedacht dat ik slachtoffer van phishing en identiteitsfraude zou worden. Toch gebeurde dat door één klik op een verkeerde mail. Mijn Marktplaats account werd gehackt, dure spullen werden via mijn account aangeboden en ik kon niet ingrijpen omdat mijn wachtwoord was gewijzigd. Ook andere accounts werden overgenomen waardoor ik rekeningen kreeg voor spullen die ik niet had besteld. Het idee dat mijn identiteit langzaam werd overgenomen gaf me een heel machteloos gevoel. Het heeft ongeveer 5 maanden geduurd voor ik het vertrouwen had dat alles weer onder controle was. Door een aantal makkelijke maatregelen te nemen kan je veel ellende voorkomen en internetcriminelen beter het hoofd bieden.”

Tips

“Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen”, zegt minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het is daarom belangrijk dat we meer aandacht geven aan onze online veiligheid: het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren. Met de nieuwe campagne willen we mensen stimuleren zich online beter te beschermen. Door een aantal eenvoudige tips op te volgen, maken we het internetcriminelen een stuk moeilijker.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vier tips op een rijtje gezet om gebruikers te helpen zich tegen cybercriminaliteit te wapenen:

  1. Voer updates altijd direct uit
  2. Leer foute links herkennen
  3. Maak regelmatig een back-up
  4. Gebruik sterke wachtwoorden
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere delen...

Samenwerkingsverband Agrifood Cyberweerbaarheid lanceert Cybersecurity Self-assessment Tool

Samenwerkingsverband Agrifood Cyberweerbaarheid lanceert Cybersecurity Self-assessment Tool

Met gepaste trots kondigt de projectgroep Agrifood Cyberweerbaarheid, een initiatief van ForFarmers, De Heus, Vion Food Group, Eurofins Agro, Nutreco en Royal Friesland Campina met ondersteuning van AgroConnect en het Digital Trust Center (DTC), de lancering van de Agrifood Cybersecurity Self Assessment Tool aan.

Lookout kondigt ’s werelds eerste endpoint to cloud securityplatform aan

Lookout kondigt ’s werelds eerste endpoint to cloud securityplatform aan

Securitybedrijf Lookout komt met verbeterde functionaliteit en functies voor het Lookout Cloud Security Platform: ‘s werelds eerste endpoint-tot-cloud securityoplossing. Het cloud-native platform van Lookout biedt nu een uniform beleidskader voor beheer en handhaving voor alle mobiele devices en voor cloud-, internet- en private apps.