Vier leden van internationale cybercrime groep staan terecht in Rotterdam

hamer-rechter-rechtszaak

Vier verdachten staan deze week terecht bij de rechtbank Rotterdam voor cybercrime. De vier zouden onderdeel uitmaken van een internationale cybercrime groep die via bankingtrojans tenminste twee miljoen euro hebben buitgemaakt. De aanvallen zijn onderzocht door het Team High Tech Crime van de Nationale Politie.

De vier worden ervan verdacht een botnet te hebben gebouwd met besmette computers. Slachtoffers kregen een nagemaakte website van hun bank gereserveerd zodra zij de website van hun eigen bank probeerden te bezoeken. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd met malware om sms-berichten van de bank te onderscheppen en malafide transacties uit te kunnen voeren. Het Landelijk Parket benadrukt dat alle slachtoffers door hun bank schadeloos zijn gesteld.

Europees onderzoek

De strafzaak is onderdeel van een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ook Eurojust en Europol zijn bij het onderzoek betrokken geweest. De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis.

In het onderzoek zijn ook tientallen geldezels aangetroffen, die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen. De strafzaken tegen deze betrokkenen zijn inmiddels afgerond. De geldezels hebben voornamelijk taakstraffen opgelegd gekregen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1