Vier leden van internationale cybercrime groep staan terecht in Rotterdam

hamer-rechter-rechtszaak

Vier verdachten staan deze week terecht bij de rechtbank Rotterdam voor cybercrime. De vier zouden onderdeel uitmaken van een internationale cybercrime groep die via bankingtrojans tenminste twee miljoen euro hebben buitgemaakt. De aanvallen zijn onderzocht door het Team High Tech Crime van de Nationale Politie.

De vier worden ervan verdacht een botnet te hebben gebouwd met besmette computers. Slachtoffers kregen een nagemaakte website van hun bank gereserveerd zodra zij de website van hun eigen bank probeerden te bezoeken. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd met malware om sms-berichten van de bank te onderscheppen en malafide transacties uit te kunnen voeren. Het Landelijk Parket benadrukt dat alle slachtoffers door hun bank schadeloos zijn gesteld.

Europees onderzoek

De strafzaak is onderdeel van een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ook Eurojust en Europol zijn bij het onderzoek betrokken geweest. De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis.

In het onderzoek zijn ook tientallen geldezels aangetroffen, die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen. De strafzaken tegen deze betrokkenen zijn inmiddels afgerond. De geldezels hebben voornamelijk taakstraffen opgelegd gekregen.

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1