Verzoek voor referendum over aftapwet door naar laatste fase

spyware-2319403_960_720-pixabay-macedo-media

Het verzoek om een raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de ‘aftapwet’ genoemd, gaat door naar de laatste fase. In deze fase krijgen de initiatiefnemers zes weken te tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen.

Het verzoek om een referendum is een initiatief van een groep Amsterdamse studenten. Zij willen een raadgevend referendum over de Wiv, een wet die de bevoegdheid van de AIVD en MIVD flink uitbreidt. Zo krijgen de inlichtingendiensten de mogelijkheid internetverkeer in Nederland op grote schaal te verzamelen en analyseren. De wet werd eerder goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Ruim tienduizend handtekeningen

De initiatiefnemers wisten in de eerste fase van de aanvraag meer dan de tienduizend benodigde handtekeningen voor het referendum te verzamelen. De Kiesraad heeft zich de afgelopen twee weken over de geldigheid van deze handtekeningen gebogen en meldt nu dat het verzoek door mag naar de laatste fase.

In deze laatste fase moeten 300.000 handtekeningen worden verzameld om een raadgevend referendum over de Wiv te kunnen afdwingen. Hiervoor krijgen de initiatiefnemers van 4 september tot en met 16 oktober de tijd.