Verwijderde surfgeschiedenis Safari blijkt toch bewaard in iCloud

icloud-logo

Wie de surfgeschiedenis van zijn webbrowser wist gaat er waarschijnlijk vanuit dat deze data daadwerkelijk weg is. Dit blijkt echter niet altijd het geval te zijn. Zo blijkt het mogelijk de surfgeschiedenis van Safari gebruikers te achterhalen, ook nadat zij deze verwijderd hebben van hun Apple apparaten.

Elcomsoft meldt dat de data weliswaar verwijderd wordt van alle apparaten die met iCloud worden gesynchroniseerd, maar de data nog meer dan een jaar in iCloud bewaard wordt. Het probleem doet zich uitsluitend voor met Safari. Gebruikers die Safari niet gebruiken of Safari niet hebben laten synchroniseren met iCloud zijn dan ook niet getroffen door het probleem.

Apple lijkt overigens direct actie te hebben ondernemen en de werkwijze te hebben gewijzigd. Elcomsoft meldt dat de surfgeschiedenis van Safari inmiddels wel goed wordt verwijderd. Dit gebeurt twee weken nadat een gebruiker zijn surfgeschiedenis heeft verwijderd van zijn apparaten. Uitleg over het incident heeft Apple vooralsnog echter niet gegeven.