‘Versleuteling van WhatsApp maakt afluisteren van verdachten onmogelijk’

encryptie

De versleuteling die de chatdienst WhatsApp, eigendom van Facebook, is het Amerikaanse ministerie van Justitie een doorn in het oog. Het ministerie voert gesprekken met WhatsApp over een mogelijkheid toch toegang te krijgen tot de data.

Dit hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd tegen de New York Times. Het is onduidelijk welke stappen het ministerie wil nemen om toegang te krijgen tot WhatsApp gesprekken. Een rechtszaak tegen de dienst wordt niet uitgesloten.

Meelezen met WhatsApp gesprekken

De functionarissen doen de uitspraken nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie in een onderzoek tegen beperkingen aanloopt door de versleuteling die WhatsApp gebruikt. Een rechter zou in deze zaak toestemming hebben gegeven de communicatie van een verdachte af te luisteren, maar dit blijkt in de praktijk niet mogelijk door de versleuteling die WhatsApp hanteert. Om welke zaak het gaat willen de anonieme functionarissen niet loslaten. Het zou in ieder geval niet gaan om een onderzoek naar terrorisme.

In de VS speelt op dit moment ook een zaak tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple probeert te dwingen te helpen toegang te krijgen tot een iPhone. Deze is eigendom van één van de terroristen achter de terroristische aanslag in San Bernardino. Apple weigert hieraan mee te werken en stelt dat het kraken van de beveiliging de veiligheid van alle iPhones wereldwijd in gevaar te brengen. Daarnaast is Apple bang dat de zaak een precedent zoekt voor andere zaken.

Meer over
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1