Versleutelde smartphone Blackphone helpt gebruikers hun privacy te beschermen

blackphone

Een nieuwe smartphone moet gebruikers helpen hun privacy beter te beschermen. De Blackphone is een smartphone die speciaal is ontworpen om alle vormen van communicatie extra te beveiligen en versleutelen. De telefoon moet voorkomen dat gebruikers door inlichtingendiensten als de NSA kunnen worden afgeluisterd.

De Blackphone is ontwikkeld door Silent Circle en Geeksphone. Silent Circle is een bedrijf dat eerder een versleutelde maildienst heeft opgezet. De Amerikaanse overheid diende echter informatieverzoeken in bij het bedrijf waar Silent Circle niet aan wilde voldoen. Het bedrijf heeft daarom de stekker uit zijn versleutelde maildienst getrokken. Geeksphone is een Spaanse start-up die al langer Android-gebaseerde smartphones ontwikkeld.

Privacy en controle

De beveiligde smartphone wordt door de twee bedrijven beschreven als 'de eerste smartphone ter wereld die privacy en controle direct in de handen van zijn gebruikers plaatst'. Blackphone is zeker niet de eerste versleutelde smartphone. Silent Circle en Geeksphone willen het apparaat vermoedelijk onderscheiden van concurrenten door het gebruiksvriendelijke karakter van het apparaat. Het apparaat lijkt gericht te zijn op gebruikers die over relatief weinig technische kennis beschikken. Dit in tegenstelling tot veel concurrende versleutelde smartphones.

Silent Circle en Geeksphone presenteren de Blackphone vermoedelijk op de Mobile World Congress-conferentie die volgende maand in Barcelona op de planning staat. Het is onduidelijk wanneer het apparaat beschikbaar zal zijn voor klanten.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1