Vermeend datalek kost gemeente Almelo 35.000 euro

data-freeimages-malkowitch

Het recente vermeende datalek bij de gemeente Almelo heeft in totaal zo’n 35.000 euro gekost. Dit terwijl het datalek uiteindelijk niet bleek te bestaan.

Dit meldt Tubantia. De gemeente Almelo sloeg in september alarm nadat de overtuiging bestond dat persoonsgegevens van 282 burgers waren gestolen via een datalek. Hierop werd een onderzoek ingesteld, dat vorige maand is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er toch geen sprake was van een datalek.

35.000 euro

Ondanks dat de zaak met een sisser afloopt is deze niet zonder gevolgen. Het incident heeft de gemeente Almelo ongeveer 35.000 euro gekost. Zo werd onder andere Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die de betrokken medewerker heeft verhoord.

De gemeente stelt geleerd te hebben van het incident. Eén van de belangrijkste leermomenten is volgens wethouder Javier Cornelissen het feit dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd moeten worden. Daarnaast is geconcludeerd dat logbestanden langer bewaard moeten blijven. Deze worden nu na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. Het langer bewaren van logbestanden biedt uitkomst, maar heeft wel financiële gevolgen.

Onregelmatigheden sneller opsporen

Daarnaast gaat de gemeenten het internetverkeer nauwlettender in de gaten houden. Hierdoor hoopt de gemeente onregelmatigheden sneller te kunnen opsporen.

Meer over
Lees ook
Succes Internet of Medical Things is afhankelijk van edge computing

Succes Internet of Medical Things is afhankelijk van edge computing

De zorg staat aan de vooravond van een technologische revolutie waarin artificial intelligence (AI) en edge computing een bepalende rol zullen spelen. Naar verwachting zal de implementatie van zorg-gerelateerde AI met 41,4 procent groeien naar een marktwaarde van 51,3 miljard dollar in 2027, terwijl de markt voor edge cloud computing naar verwach1

Internationaal advocatenkantoor CMS lanceert de 'Breach Assistant'-app

Internationaal advocatenkantoor CMS lanceert de 'Breach Assistant'-app

Internationaal advocatenkantoor CMS lanceert de 'Breach Assistant'-app. De app begeleidt bedrijven over de hele wereld tijdens de eerste kritieke uren van datalekken en andere cyberincidenten.

De impact van COVD-19 op datalekken

De impact van COVD-19 op datalekken

Cybercriminelen hebben in de verwarring die is ontstaan door de COVID-19-pandemie elke kans op financieel gewin aangegrepen. Uit een drie maanden durend onderzoek van Verizon blijkt dat beproefde methoden om gegevens te bemachtigen succesvoller waren dan voorheen. Zo w1