Vermeend datalek kost gemeente Almelo 35.000 euro

data-freeimages-malkowitch

Het recente vermeende datalek bij de gemeente Almelo heeft in totaal zo’n 35.000 euro gekost. Dit terwijl het datalek uiteindelijk niet bleek te bestaan.

Dit meldt Tubantia. De gemeente Almelo sloeg in september alarm nadat de overtuiging bestond dat persoonsgegevens van 282 burgers waren gestolen via een datalek. Hierop werd een onderzoek ingesteld, dat vorige maand is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er toch geen sprake was van een datalek.

35.000 euro

Ondanks dat de zaak met een sisser afloopt is deze niet zonder gevolgen. Het incident heeft de gemeente Almelo ongeveer 35.000 euro gekost. Zo werd onder andere Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die de betrokken medewerker heeft verhoord.

De gemeente stelt geleerd te hebben van het incident. Eén van de belangrijkste leermomenten is volgens wethouder Javier Cornelissen het feit dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd moeten worden. Daarnaast is geconcludeerd dat logbestanden langer bewaard moeten blijven. Deze worden nu na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. Het langer bewaren van logbestanden biedt uitkomst, maar heeft wel financiële gevolgen.

Onregelmatigheden sneller opsporen

Daarnaast gaat de gemeenten het internetverkeer nauwlettender in de gaten houden. Hierdoor hoopt de gemeente onregelmatigheden sneller te kunnen opsporen.

Meer over
Lees ook
Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

Deep Instinct: organisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren

Deep Instinct: organisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren

Deep Instinct, de aanbieder van het eerste en enige op deep learning gebaseerde security-framework, publiceert vandaag zijn halfjaarlijkse Voice of SecOps Report. Uit dit rapport blijkt dat organisaties gemiddeld 17,2 uur nodig hebben om op een cyberaanval te reageren, oftewel twee werkdagen. Wereldwijd ligt dit gemiddeld nog hoger, namelijk 20.91

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).