Vergrendelscherm van Android 5 blijkt te omzeilen

Gebruikers kunnen hun smartphone in Android 5.0 beveiligen met een wachtwoord, wat veiliger zou moeten zijn dan het gebruik van een ontgrendelpatroon of een pincode. Door een zeer lang wachtwoord in te voeren blijkt het echter mogelijk het vergrendelscherm te laten crashen, waarna een aanvaller toegang krijgt tot onder andere de instellingen en via USB debugging data kan bemachtigen. De kwetsbaarheid is aanwezig in Android 5.0 tot en met 5.1.1 (tot build LMY48M)

Dit maken onderzoekers van de Amerikaanse University of Texas bekend. Een aanvaller opent het scherm voor noodoproepen en vult hier willekeurige combinatie in van bijvoorbeeld 10 cijfers. Deze combinatie wordt gekopieerd, waardoor een langere combinatie ontstaat. Vervolgens selecteert de aanvaller deze langere combinatie en kopieert de combinatie opnieuw. Dit proces wordt herhaald de aanvaller tot de combinatie dusdanig lang is geworden dat deze niet meer in zijn geheel kan worden geselecteerd.

Wachtwoord invoeren

Vervolgens opent de aanvaller de camera op het Android apparaat, en probeert vervolgens via het notificatiescherm dat vanaf de bovenzijde van het scherm omlaag kan worden getrokken de instellingen te openen. Android vraagt hierdoor om een wachtwoord, waarna de gebruiker de lange combinatie van cijfers net zo lang in het scherm blijft plakken totdat de gebruikersinterface crasht. De knoppen op het scherm verdwijnen hierdoor, waardoor de camera schermvullend wordt vertoond.

Hierna hoeft de aanvaller alleen nog te wachten tot de camera app crasht. Hoelang dit precies duurt verschilt per apparaat, maar neemt in de demonstratie die de onderzoekers op YouTube hebben gepubliceerd minutenlang in beslag. Zodra de camera-app is gecrasht wordt het thuisscherm van de Android smartphone geladen. In sommige gevallen gaat het om het volledige thuisscherm, terwijl dit in andere gevallen slechts gedeeltelijk wordt geladen.

USB debugging

Aanvallers hebben overigens niet direct toegang tot data op het apparaat, maar kunnen wel bij de instellingen van de smartphone. Dit maakt het mogelijk USB debugging aan te zetten, waardoor het apparaat via USB aan een computer kan worden gehangen en via de Android Debug tool kan worden benaderd. Dit maakt het mogelijk data van de smartphone te halen.

In de onderstaande video demonstreren de onderzoekers de hack.

Meer over
Lees ook
Hacker kraakt e-mailsysteem autobedrijf en verstuurt berichten over faillissement

Hacker kraakt e-mailsysteem autobedrijf en verstuurt berichten over faillissement

Een 16-jarige hacker heeft het e-mailsysteem van het autobedrijf Van Den Akker uit het Brabantse best gekraakt. Vanuit dit systeem stuurde hij duizenden klanten van het bedrijf het bericht dat het autobedrijf failliet zou zijn. De directeur van het bedrijf, Twan van den Akker, heeft aangifte gedaan. Omroep Brabant meldt dat de hacker in eerste ins1

JPMorgen Chase hackers ook aangeklaagd voor negen andere hacks

JPMorgen Chase hackers ook aangeklaagd voor negen andere hacks

Vier hackers die worden verdacht van het hacken van de Amerikaanse bank JPMorgen Chase worden ook verdacht cyberaanvallen op negen andere grote financiële instellingen en mediabedrijven. Het gaat onder andere om News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch. Bij de aanval op JPMorgan Chase werden 83 miljoen klanten gegevens gestolen. Het gaat hierbij1

Hackers kraken Amerikaanse database met arrestatiegegevens

Hackers kraken Amerikaanse database met arrestatiegegevens

De hackers die eerder het persoonlijke e-mailaccount van CIA directeur John Brennan wisten te kraken en gestolen informatie publiceerden hebben opnieuw toegeslagen. Ditmaal hebben de hackers een portal van Amerikaanse opsporingsdiensten weten binnen te dringen. Deze portal geeft toegang tot gegevens over arrestaties en tools voor het delen van inf1