Veel professionals proberen gevoelige bedrijfsinformatie in te zien

data-freeimages-malkowitch

Maar liefst 9 op de 10 bedrijven blijkt te maken te hebben met werknemers die gevoelige informatie die niet relevant is voor hun functie proberen in te zien. Maar liefst 92% van de IT security professionals geeft aan dat werknemers binnen hun bedrijf hebben geprobeerd toegang te verkrijgen tot dergelijke data.

Dit blijkt uit onderzoek van Dimensional Research in opdracht van One Identity, een bedrijf dat zich richt op identity and access management. 900 IT security professionals zijn voor het onderzoek ondervraagd over het beheren van de toegang van werknemers tot zakelijke data. 92% van de respondenten geeft aan dat werknemers toegang hebben geprobeerd te krijgen tot data die niet nodig is voor hun werkzaamheden. 23% stelt dat dit met regelmaat gebeurd.

Ook IT security professionals gaan de fout in

Opvallend is dat ook IT security professionals zich schuldig maken aan dit gedrag. Zo geeft 56% van de IT security professionals die geen leidinggevende rol vervult aan gevoelige data te hebben ingezien die niet nodig is voor hun functie. Onder IT security managers ligt dit percentage zelfs op 71%.

De meeste interesse gaat hierbij uit naar gevoelige informatie over de prestaties van een bedrijf. Meer dan één op de drie IT professionals (36%) zoekt naar dergelijke informatie. Daarnaast blijkt dat dergelijke gedrag vaker voorkomt bij kleine bedrijven met 500 tot 2.000 werknemers (38%) dan bij bedrijven met meer dan 5.000 werknemers (29%). Het percentage werknemers dat toegeeft gezocht te hebben naar gevoelige informatie op het bedrijfsnetwerk is het hoogst bij technologiebedrijven (44%). Ook bij financieel dienstverleners (36%), in de maakindustrie (31%) en in de zorg (21%) komt dit regelmatig voor.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.