Veel Benelux-bedrijven zijn niet bewust van nieuwe Europese databeschermingswetgeving

data

4 op de 10 bedrijven in de Benelux is zich niet bewust zijn van het feit van een nieuwe Europese wet voor databescherming, die binnenkort van kracht wordt. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux weet goed wat deze wetgeving voor hun organisatie gaat betekenen.

Dit blijkt uit onderzoek van Trend Micro. Slechts 15 procent van de Benelux-organisaties weet welke concrete stappen er moeten worden genomen om te voldoen aan de wetgeving. Slechts de helft van de organisaties denkt dat het realistisch is om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving. De respondenten verwachten gemiddeld 2 jaar nodig te hebben om überhaupt compliant te kunnen zijn.

Geen vertrouwen in effect van wetgeving

Ruim twee derde van de respondenten uit de Benelux denkt niet (40 procent) of weet niet (31 procent) dat de regulering organisaties gaat beschermen tegen het illegaal verkrijgen van data door cybercriminelen. Minder dan de helft van de respondenten (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving inderdaad nodig is om de gegevens van de Europese burgers beter te beschermen.

24 procent van de Benelux-respondenten weet niet dat er boetes kunnen worden opgelegd als bedrijven niet voldoen aan de wettelijk opgestelde eisen. Dit terwijl de sancties fors zijn en kunnen oplopen tot 5 procent van de totale omzet van een organisatie. Bijna 60 procent van de respondenten geeft aan dat een boete van 2 procent van de omzet significante gevolgen gaat hebben voor hun business. Bij een boete van 5 procent van de gehele omzet is dit percentage nog hoger (80 procent).

Verantwoordelijkheid bij overheid

Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan van mening te zijn dat de verantwoordelijkheid om bedrijven op de hoogte te brengen van deze nieuwe wetgeving bij de overheid ligt.

 
Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS heeft een onderzoek afgerond naar de security-aspecten van het Internet of Things. In het '2013 Securing the Internet of Things' geheten rapport zijn de resultaten gebundeld van gesprekken met 391 IT-specialisten. Daarin gaan zij in op de huidige stand van zaken rond Internet of Things en de nabije toekomst. Op 15 januari organiseert SANS een1