Van phishing verdachte student wordt toch uitgeleverd aan VS

Handboeien

De 24-jarige Vietnamese student die wordt verdacht in een grote phishingzaak wordt toch door Nederland aan de Verenigde Staten (VS) uitgeleverd. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag betaald.

De student is verdachte in een grootschalige phishingzaak waarbij cybercriminelen maar liefst 788.000 euro wisten buit te maken. Daarnaast wordt de man ook verwacht van witwassen en oplichting. De VS hebben een verzoek ingediend bij Nederland om de 24-jarige man uit te leveren. Het gerechtshof in Den Haag oordeelt nu dat Nederland aan dit verzoek moet voldoen.

Huisgenoot

De verdachte ontkent betrokkenheid bij de zaak en stelt dan ook onschuldig te zijn. De man zegt slachtoffer te zijn geworden van een huisgenoot die achter de phishingaanval zou zitten. Deze huisgenoot zou inmiddels naar Vietnam zijn gevlucht, waar hij bij de Vietnamese politie een verklaring heeft afgelegd. De student stelt dat deze verklaring hem vrijpleit.

Het is onduidelijk wanneer de student daadwerkelijk uitgeleverd wordt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kan hierover nu een oordeel vellen. Zodra Opstelten met de uitlevering instemt kan deze in gang worden gezet.

Lees ook
Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903. Deze dreigingsactor heeft een financieel motief en bespied zowel Amerikaanse overheidsinstanties als particuliere bedrijven in meerdere sectoren. De actor richt zich vooral op bedrijven in de Verenigde Staten, maar soms zijn ook wereldwijde organisaties slachtoffer van grote hoeveelheden e1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1