Valse social media accounts van CEO’s brengen bedrijven in gevaar

hacker4-gabor-kalman

Voor een flink aantal CEO’s van grote bedrijven blijken op internet valse social media accounts te bestaan. Deze accounts kunnen flinke risico’s opleveren en de kans dat een organisatie doelwit wordt van een cyberaanval vergroten. Zo kunnen cybercriminelen de valse social media accounts inzetten voor CEO-fraude of om de kans dat een spear phishing aanval slaagt te vergroten.

Hiervoor waarschuwt BrandProtect, dat de social media profielen van CEO’s van Fortune 500 bedrijven heeft onderzocht. Van deze CEO’s beschikken 54 CEO’s over een Twitter account en 187 CEO’s over een LinkedIn account. Van deze groep bleek 19% door meerdere Twitter accounts te worden vertegenwoordigd, terwijl uit naam van 9% meerdere LinkedIn profielen zijn aangemaakt. Een deel van deze accounts is vals.

‘Valse accounts brengen bedrijven in gevaar’

“Zelfs de meest voorzichtig gemanagede Fortune 500 CEO’s kunnen slachtoffer worden van online maskerades”, zegt Michael Kiefer, algemeen directeur van BrandProtect, tegenover Help Net Security. “Ieder dubbel account, ongeacht of deze nou van een CEO of een nieuwe werknemer is, levert een risico op voor de onderneming. Organisaties moeten constant waakzaam zijn om te voorkomen dat hun identiteiten en reputaties pionnen worden in aanvallen op hun managers, werknemers, partners of het algemene publiek.”

De valse social media accounts kunnen worden ingezet voor uiteenlopende cyberaanvallen. Zo kan vanuit zo’n account een bericht naar een financieel medewerker van een bedrijf worden gestuurd met het verzoek een groot geldbedrag over te schrijven op een specifieke rekening. Ook is het mogelijk vanuit een dergelijk account spear phishing aanvallen op te zetten naar het netwerk van een getroffen CEO. Doordat deze aanval is opgezet vanuit een social media account dat van een bekende lijkt te zijn wordt de kans vergroot dat een dergelijke aanval slaagt.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1