Valse social media accounts van CEO’s brengen bedrijven in gevaar

hacker4-gabor-kalman

Voor een flink aantal CEO’s van grote bedrijven blijken op internet valse social media accounts te bestaan. Deze accounts kunnen flinke risico’s opleveren en de kans dat een organisatie doelwit wordt van een cyberaanval vergroten. Zo kunnen cybercriminelen de valse social media accounts inzetten voor CEO-fraude of om de kans dat een spear phishing aanval slaagt te vergroten.

Hiervoor waarschuwt BrandProtect, dat de social media profielen van CEO’s van Fortune 500 bedrijven heeft onderzocht. Van deze CEO’s beschikken 54 CEO’s over een Twitter account en 187 CEO’s over een LinkedIn account. Van deze groep bleek 19% door meerdere Twitter accounts te worden vertegenwoordigd, terwijl uit naam van 9% meerdere LinkedIn profielen zijn aangemaakt. Een deel van deze accounts is vals.

‘Valse accounts brengen bedrijven in gevaar’

“Zelfs de meest voorzichtig gemanagede Fortune 500 CEO’s kunnen slachtoffer worden van online maskerades”, zegt Michael Kiefer, algemeen directeur van BrandProtect, tegenover Help Net Security. “Ieder dubbel account, ongeacht of deze nou van een CEO of een nieuwe werknemer is, levert een risico op voor de onderneming. Organisaties moeten constant waakzaam zijn om te voorkomen dat hun identiteiten en reputaties pionnen worden in aanvallen op hun managers, werknemers, partners of het algemene publiek.”

De valse social media accounts kunnen worden ingezet voor uiteenlopende cyberaanvallen. Zo kan vanuit zo’n account een bericht naar een financieel medewerker van een bedrijf worden gestuurd met het verzoek een groot geldbedrag over te schrijven op een specifieke rekening. Ook is het mogelijk vanuit een dergelijk account spear phishing aanvallen op te zetten naar het netwerk van een getroffen CEO. Doordat deze aanval is opgezet vanuit een social media account dat van een bekende lijkt te zijn wordt de kans vergroot dat een dergelijke aanval slaagt.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?