Valse malware-meldingen zorgen voor 1,3 miljoen dollar schade per jaar

malware

Valse malware-meldingen zijn een enorme kostenpost voor bedrijven. Bedrijven blijken jaarlijks gemiddeld 1,3 miljoen dollar uit te geven aan dit soort valse meldingen. Gemiddeld gaan 21.000 arbeidsuren per jaar hierdoor verloren.

Dit blijkt uit onderzoek van Ponemon Institute. Bedrijven geven aan gemiddeld 198,8 uur per week te spenderen aan het analyseren van malware-infecties. Het opschonen van geïnfecteerde apparaten neemt gemiddeld 229,9 uur per week in beslag. Het aantal arbeidsuren dat verloren gaat door valse security-meldingen ligt echter aanzienlijk hoger. IT- en IT security-professionals geven aan dat hun IT-afdeling gemiddeld 395 arbeidsuren per week kwijt is aan valse meldingen.

Slechts 19% van de meldingen is betrouwbaar

Malware komt zeer vaak voor. Gemiddeld wordt een bedrijf jaarlijks met maar liefst 17.000 malware-meldingen geconfronteerd. Slechts 19% hiervan blijkt ‘betrouwbaar’ te zijn en daadwerkelijk een actie te vereisen. Hoeveel malware daadwerkelijk jaarlijks de systemen van bedrijven weet binnen te dringen is echter onduidelijk. Respondenten van het onderzoek geven aan dat hun security-tools gevoelsmatig zo’n 40% van de malware-infecties missen.

Een flink probleem, aangezien malware ook steeds agressiever lijkt te worden. In 2013 werd 16% van de malware-infecties als ‘hevig’ omschreven. Dit percentage is dit jaar toegenomen tot 44%. Niet iedere IT-professionals hanteert een vast stappenplan bij het aanpakken van malware-infecties. 33% van de respondenten geeft aan hierbij een ongestructureerde aanpak te hanteren.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.